Japan djelomično ukida izvanredno stanje, Tokio ulazi u "novu normalnost"

Svijet 15. svi 202009:35 > 09:38
Izvor: Ilustracija

Veliki dijelovi Japana u petak su obilježili prvi dan ukidanja izvanrednog stanja, a guverner Tokija je kazao stanovnicima da se pripreme za "novu normalnost", s restrikcijama koje su i dalje na snazi u glavnom gradu i ostalim metropolama.

Softbank i McDonald’s su objavili da će se vratiti normalnom poslovanju u 39 od 47 prefektura koje su sada izuzete od mjera izvanrednog stanja. Tih 39 prefektura čine oko 55 posto od 126 milijuna stanovnika Japana.

Premijer Shinzo Abe ukinuo je izvanredno stanje u tim prefekturama u četvrtak, ali je kazao da urbana središta Tokija i Osake te šest ostalih prefektura ostaju pod restrikcijskim mjerama sve dok ne bude uvjerljive potvrde da je virus obuzdan.

VEZANE VIJESTI

Izvanredno stanje daje veće ovlasti guvernerima da ljudima kažu da ostanu kod kuće te da se zatvore škole i poslovni subjekti, ali nema kazne za nepridržavanje uputa.

“Čak i u područjima u kojima je izvanredno stanje ukinuto, željeli bismo da se ljudi suzdrže od kretanja između prefektura što je više moguće, barem još ovaj mjesec”, kazao je ministar u vladi Yoshidide Suga.

Mjere ograničenja u prijestolnici će ostati na snazi do kraja svibnja. Tokijski guverner Yuriko Koike je rekao da se prije popuštanja mjera trebaju ispuniti neki uvjeti, a jedan od njih je da dnevni broj novozaraženih padne ispod 20.

Ograničenja za poslovne djelatnosti će se ukidati postupno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.