Merkel osudila rasističko ubojstvo Georgea Floyda

Svijet 04. lip 202022:28 > 22:32
Izvor: MICHELE TANTUSSI / AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je u četvrtak "ubojstvo" Afroamerikanca Georgea Floyda i "rasizam" koji je, smatra, zahvatio "duboko podijeljeno američko društvo".

“Ubojstvo Georgea Floyda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je duboko podijeljeno”, izrazila je žaljenje kancelarka u razgovoru za javnu mrežu ZDF.

“Rasizam je oduvijek postojao. Nažalost, postoji i ovdje (u Njemačkoj)”, dodala je Merkel rekavši da se “nada” da će prosvjedi u Sjedinjenim Državama ostati “mirni”.

VEZANE VIJESTI

Četvorici policajaca koji su uhitili Georgea Floyda u Minneapolisu sada se sudi a njegova je smrt prekvalificirana u “ubojstvo”, što traže i stotine tisuća Amerikanaca koji prosvjeduju od prošlog tjedna, izvijestile su vlasti u srijedu.

Odgovarajući na pitanje o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Merkel, na vlasti od 2005., rekla je da je, što se nje tiče, “u politici uvijek pokušavala ujediniti ljude i pomiriti ih”.

“Mislim da je politički stil (predsjednika Trumpa) veoma kontroverzan”, dodala je Merkel koja 2021. odlazi s kancelarske dužnosti.

“Surađujem sa svim izabranim predsjednicima u svijetu, pa tako i s američkim predsjednikom”, istaknula je njemačka čelnica. “Sve što mogu učiniti jest nadati se da ćemo moći surađivati”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.