Johnson želi što prije putovanja Britanaca u Francusku i Španjolsku bez ograniče

Svijet 16. lip 202021:52 > 21:53
Frank Augstein / POOL / AFP

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u utorak da želi "što je prije moguće" da britanski građani mogu putovati u Španjolsku i Francusku bez ograničenja, ali je branio odluku svoje vlade o karanteni pri dolasku u Britaniju.

“Ne želimo ponovno uvesti bolest baš u trenutku kada smo je zaista doveli pod kontrolu u ovoj zemlji”, rekao je Johnson. “Ali razmišljamo o zračnim mostovima kako bismo osigurali da ljudi mogu na kraju sigurno otići na odmor”.

Ranije u utorak Španjolska je rekla da razmatra nametanje karantene britanskim putnicima kada otvori granice sljedeći vikend, kao recipročni odgovor na britanske mjere.

Ujedinjeno Kraljevstvo s 41.000 preminulih od koronavirusa i Španjolska s više od 27.000 među najpogođenijim su zemljama u Europi

U ponedjeljak su međutim u Španjolsku stigli prvi turisti nakon tri mjeseca jer je vlada dopustila dolazak strancima na Balearske otoke no ostatak zemlje ostaje zatvoren zbog koronavirusa.

Turizam u Španjolskoj bio je zabranjen od proglašenja izvanrednog stanja 14. ožujka.

Balearski otoci smješteni u Sredozemnom moru – Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera i Cabrera – tradicionalno su ljetovalište gostiju iz Njemačke. Španjolska vlada otvorila je zračne linije između Njemačke i Balearskih otoka kako bi spasila tisuće radnih mjesta na tim otocima.

U zračnu luku Palma de Mallorca u ponedjeljak je sletio prvi avion iz Düsseldorfa sa 180 putnika.

Ovaj tjedan bi trebalo sletjeti 7 aviona, šest na Mallorcu i jedan na Ibizu, s oko 1.500 putnika.

Španjolska vlada je poručila kako će 21. lipnja otvoriti granice za putnike iz zemalja Europske unije, a ovaj pilot program na Balearskim otocima vrijedi samo za goste iz Njemačke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.