Svetlana Tihanovskaja objasnila zašto je napustla Bjelorusiju

Svijet 11. kol 202014:12 > 14:17
Izvor: SERGEI GAPON / AFP

U videosnimci objavljenoj u utorak oporbena kandidatkinja na proteklim bjeloruskim predsjedničkim izborima Svetlana Tihanovskaja rekla je da je donijela tešku odluku da napusti zemlju i ode u Litvu.

Navela je da je Bjelorusiju napustila kako bi bila sa svoje dvoje djece, koja su zbog svoje sigurnosti ranije izvučena iz autoritarne bivše sovjetske republike.

“Djeca su ono najvažnije što imamo u životu”, rekla je 37-godišnjakinja.

“Znate, mislila sam da me ova kampanja očvrsnula i dala mi snagu da sve izdržim”, rekla je. “Ali vjerojatno sam ostala slaba žena kakva sam bila na početku”, dodala je.

Predsjednik Aleksander Lukašenko prije je omalovažavao žene u politici, govoreći da bi “žena na dužnosti predsjednika propala, jadnica”.

“Znam da će me mnogi razumjeti, mnogi će me osuđivati, a mnogi će me početi mrziti”, rekla je Tihanovskaja. “Ali nedajbože da bilo koga zapadne takav izbor kakav sam ja imala”, dodala je.

“Ljudi molim vas pazite na sebe”, kazala je. “Ono što se sada događa nije vrijedno ni jednoga života”.

Jedan čovjek poginuo je u prosvjedima u Bjelorusiji u kojima su u ponedjeljak navečer sudjelovale tisuće ljudi, koji govore da je Lukašenko prošle nedjelje ukrao pobjedu od Tihanovskaje kako bi dobio šesti mandat.

Policajci su ispaljivali gumene metke i suzavac te bacali granate za omamljivanje, a prosvjednici su uzvraćali kamenjem i pirotehničkim sredstvima napravivši improvizirane barikade, rekli su novinari AFP-a, prosvjednici i svjedoci opisujući kaotične scene otpora.

U drugoj videosnimci koja kruži Twitterom Tihanovskaja je rekla da prihvaća službene izborne rezultate a svoje pristaše poziva da se suzdrže od sudjelovanja u uličnim prosvjedima.

Korisnici Twittera kažu da su bjeloruske vlasti prisilile Tihanovskaju da to izjavi.

Prema prvim službenim rezultatima Lukašenko je osvojio oko 80 posto glasova. Tihanovskaja je prije odbijala rezultate smatrajući ih lažnima.

Tut.by je objavio da su bjeloruske vlasti prisilile Tihanovskaju da preko noći napusti zemlju a zauzvrat će iz zatvora pustiti voditeljicu njezine kampanje Mariju Moroz.

Litva, članica EU-a i NATO-a, koja je i samo nekoć bila dijelom Sovjetskog Saveza, ima povijest pružanja utočišta bjeloruskim i ruskim oporbenjacima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.