Bjeloruska oporbena političarka Tihanovskaja kaže da je spremna voditi zemlju

Svijet 17. kol 202011:11 > 11:14
Izvor: SERGEI GAPON / AFP

Bjeloruska oporbena političarka Svetlana Tihanovskaja rekla je u ponedjeljak da je spremna voditi Bjelorusiju i pozvala na stvaranje pravnog mehanizma kojim bi se osigurala mogućnost održavanja poštenih predsjedničkih izbora.

Obraćajući se putem videosnimke iz Litve, također je pozvala pripadnike službi za provedbu reda i sigurnosti da promijene stranu, od vlade Aleksandera Lukašenka kazavši da će njihovo dosadašnje ponašanje biti zaboravljeno ako to sada učine.

Njezin video objavljen je dan nakon što su Bjelorusi uzvikivali “Odstupi!” ispunivši središte glavnoga grada Minska u dosad najvećem prosvjedu protiv Lukašenka i njegova reizbora prije tjedan dana, za koji kažu da je postignut prijevarom.

VEZANE VIJESTI

“Spremna sam preuzeti odgovornost i djelovati kao nacionalni vođa za vrijeme tog razdoblja”, rekla je Tihanovskaja kazavši da je nužno iskoristiti zamah nastao višetjednim prosvjedima.

Bivša profesorica engleskog jezika postala je jednom od vodećih oporbenih figura protiv Lukašenka, koji se bori obuzdati val masovnih prosvjeda i štrajkova, najveći izazov njegovoj 26-godina dugoj vladavini.

Neredi su se proširili i na krugove društva koji su inače lojalni predsjedniku, jer u državnim tvornicama štrajkaju radnici, a ima i policajaca, novinara državnih medija te veleposlanika koji su izišli na ulice u znak potpore prosvjednicima.

Lukašenkovi protivnici kažu da je varao na predsjedničkim izborima 9. kolovoza kako bi osigurao ostanak na vlasti, odnosno šesti mandat. On ne uzmiče, tvrdeći da su mu službeni rezultati dali više od 80 posto glasova.

Kremlj je u nedjelju priopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao Lukašenku da je, bude li potrebno, Moskva spremna pomoći Bjelorusiji u skladu s kolektivnim vojnim savezom, te da se na tu zemlju provodi pritisak izvana.

#related-news_0

Britanija je u ponedjeljak ocijenila da je Lukašenkov reizbor prijevara poručivši da će raditi s međunarodnim partnerima na kažnjavanju odgovornih.

“Svijet je s užasom promatrao nasilje bjeloruskih vlasti nad mirnim prosvjedima koji su uslijedili nakon prijevare na predsjedničkim izborima”, kazao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab. “Ujedinjeno Kraljevstvo ne prihvaća rezuzltate.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.