Raste broj zaraženih u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji po povratku s ljetovanja

Svijet 20. kol 202012:55 > 12:59
Izvor: LOIC VENANCE / AFP

Njemačka, Francuska i Austrija zabilježile su najveći broj dnevno zaraženih u posljednjih nekoliko mjeseci, dok u četvrtak zabrinutost izaziva mogući veći porast broj zaraženih zbog povratka građana s ljetovanja i početka školske godine u učionicama.

 U četvrtak je potvrđeno 1.707 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, što je najveći dnevni porast od vrhunca pandemije u travnju.

Njemačka je bila uspješnija u borbi s koronavirusom od mnogih europskih zemalja, ali je broj dnevno zaraženih značajno porastao tijekom ljetnih praznika.

Uzrok velikog broja novih slučajeva su građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partiji, kao i obiteljska okupljanja. Škole su se već otvorile prošloga tjedna u nekim dijelovima Njemačke.

Njemačka je prošloga mjeseca uvela besplatno i obavezno testiranje na koronavirus za svaku osoba koja se vraća u Njemačku iz područja s lošom epidemiološkom situacijom. Kancelarka Angela Merkel upozorila je prošloga tjedna da neće biti dodatnih relaksacija restrikcija.

Francuska je pak u srijedu zabilježila najveći dnevni porast broja zaraženih od svibnja. Gotovo 3.800 novih slučajeva potvrđeno je u posljednja 24 sata, objavio je DGS, odjeljenje za javno zdravstvo ministarstva zdravstva.

VEZANE VIJESTI

“Svi indikatori rastu, a transmisija virusa intenzivira se”, stoji u priopćenju DGS-a.

Toulouse je u srijedu postao prvi francuski grad koji je nametnuo obvezno nošenje maski na otvorenom. N0ošenje maski već je obvezno u javnom prijevozu te na javnim mjestima u zatvorenom u Francuskoj.

U Austriji je također u posljednja 24 sata zabilježen novi rekord broja novozaraženih koronavirusom. Koronavirus potvrđen je kod 347 osoba.

Kako tvrde austrijske vlasti, ovom visokom broju, najvećem od početka travnja, doprinijeli su povratnici s ljetovanja, prvenstveno iz Hrvatske. Samo na Beč otpada 187 novozaraženih.

Španjolska je u srijedu također zabilježila rekordni broj novozaraženih od ukidanja karantene, njih 6.700.

Rekordan broj zaraženih u jednom danu zabilježila je Ukrajina te je po prvi puta u toj zemlji bilo više od 2 tisuće novih slučajeva u 24 sata.

Finska je u srijedu izbacila većinu članica EU-a sa “zelene liste”, što znači da će samo stanovnici manjine europskih zemalja moći ući u zemlju bez restrikcija od ponedjeljka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.