"Svijet se suočava s previše multilateralnih izazova i nedostatkom rješenja"

Svijet 21. ruj 202017:58 > 18:04
Podijeli:
Izvor: Michael Kappeler / POOL / AFP

Svijet se suočava s "previše multilateralnih izazova i s nedostatkom multilateralnih rješenja", rekao je u ponedjeljak UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres, otvarajući virtualni sastanak na vrhu u povodu 75. obljetnice te organizacije.

“Nitko ne želi svjetsku vladu, ali moramo surađivati kako bismo poboljšali upravljanje svijetom”, dodao je dok je, misle stručnjaci, pandemija covida-19 pokazala da multilateralni sustav ne djeluje dovoljno dobro u prilikama najgore krize nakon Drugog svjetskog rata.

“U međusobno isprepletenom svijetu treba nam umrežena multilateralnost u kojoj će bolje i uspješnije surađivati UN-ova obitelj, međunarodne financijske ustanove, područne organizacije, trgovinski blokovi i drugi”, istaknuo je UN-ov glavni tajnik.

“Treba nam i sveobuhvatna multilateralnost koja će uključivati civilno društvo, gradove, tvrtke, mjesne vlasti i mlade”, rekao je.

Na ovom sastanku na vrhu treba nastupiti oko 180 čelnika putem unaprijed snimljenih videosnimki koje ne smiju trajati dulje od 3 minute. Među njima su 132 predsjednika država i vlada.

Isti čelnici će tijekom tjedan dana, počevši od utorka, držati govore na UN-ovoj godišnjoj Općoj skupštini koja će, također zbog pandemije covida-19, biti virtualna, s videosnimkama koje ne smiju biti dulje od 15 min.

Sto devedeset tri zemlje UN-a u idućih sedam dana zastupat će u velikoj dvorani Opće skupštine u UN-ovu sjedištu po jedan diplomat njihova ureda u New Yorku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.