Oxfam tuži Grčku Europskoj komisiji zbog postupanja s migrantima

Svijet 22. ruj 202007:00 > 07:01
Podijeli:
Izvor: Hamit Özenmez, Pomorac.net

Nevladina organizacija Oxfam i građanski pokret WeMove Europe priopćili su da u utorak podnose tužbu Europskoj komisiji u kojoj traže da se pokrene postupak protiv Grčke zbog povrede prava tražitelja azila.

Dvije organizacije ističu u priopćenju da “grčka vlada nije odgovorila na potkrijepljene tvrdnje o povredi prava, napose o neprestanom grubom vraćanju tražitelja azila u Tursku i o očitom kršenju (prava) azila”.

Tužbu će u utorak dopodne u njihovo ime podnijeti nizozemski odvjetnički ured De Brauw Blackstone Westbroek. Sutradan, u srijedu Europska komisija treba iznijeti prijedlog reforme politike azila EU-a koji se s nestrpljenjem očekuje, dva tjedna nakon požara u prenatrpanom kampu Moriji na grčkom otoku Lezbosu u kojemu su migranti boravili u neljudskim uvjetima.

“Ako EK želi pokazati da je svrha novog dogovora o azilu i o migracijama poboljšanje sustava azila u Europi, mora ujedno osigurati da sve zemlje članice poštuju ljudska prava i ljudsko dostojanstvo”, rekla je Marissa Ryan, direktorica europskog ureda Oxfama.

Organizacije u tužbi ocjenjuju da novi grčki zakon o azilu i način na koji grčke vlasti postupaju s tražiteljima azila “ne poštuju europsko pravo”.

Napose ocjenjuju da primjena tog novog zakona u praksi sprječava velik broj ljudi koji nemaju nikakve pravne pomoći da se žale na odluku o odbijanju azila.

“Ovdje je riječ o tome kako Europa upravlja migracijama. Trenutačno to radi tako što podupire prakse koje samo donose strašnu patnju”, upozorio je Giulio Carini iz WeMove Europea.

Organizacije koje u tužbi opširno opisuju povrede prava migranata, ocjenjuju da je “jedini moguć” odgovor taj da Komisija pokrene postupak zbog “povrede prava”.

EK može prikupiti informacije o eventualnom kršenju europskog prava na temelju vlastite istrage i tužbe koju podnose građani ili druga zainteresirana strana.

Komisija zatim može pokrenuti službeni postupak zbog povrede prava ako neka zemlja ne reagira na optužbe za kršenje prava EU-a i nakon stanovitog broja etapa može odlučiti da će se obratiti Sudu pravde EU-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.