Podignute tužbe protiv Austrije zbog Ischgla i izbijanja zaraze koronavirusom

Svijet 23. ruj 202013:53 > 13:57
Needpix.com

Pred zemaljskim sudom u Beču u srijedu su podignute optužnice protiv države Austrije zbog propusta u odnosu prema izbijanju zaraze koronavirusom u austrijskom zimovalištu Ischglu u ožujku ove godine.

Ukupno su podignute četiri optužnice koje austrijske vlasti terete za nedjelovanje u slučaju izbijanja zaraze u Ischglu u ožujku, te prekasno zatvaranje turističkih objekata i stavljanja mjesta pod karantenu.

“Vlasti su prekasno naložile zatvaranje turističkih mjesta, a nalog austrijskog kancelara Sebastiana Kurza od 13. ožujka, kojim se nalaže karantena za Ischgl i okolna mjesta, prouzročio je kaos”, stoji u optužnici.

VEZANE VIJESTI

Peter Kolba, predstavnik Ureda za zaštitu potrošača Austrije koji podupire tužbe, najavio je daljnje tužbe u ovom slučaju.

Prema informacijama ureda za zaštitu potrošača, tužitelji traže odštetu u visini do 100.000 eura.

Prve četiri tužbe podnose tri Nijemaca i obitelj jednog Austrijanca, koji je umro od posljedica zaraze koronavirusom. Ostali su nakon boravka u Ischglu teško oboljeli, a nisu isključene ni trajne zdravstvene posljedice.

Uredu za zaštitu potrošača se do sada javilo preko 6.000 osoba iz 45 zemalja koje su se u Ischglu zarazile koronavirusom. Ured je priopćio da će optužnice biti povučene ako vlada prizna greške i sama ponudi odštetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.