Grčki sud danas bi trebao izreći presudu pripadnicima Zlatne zore

Svijet 07. lis 202008:11 > 08:17
ARIS MESSINIS / AFP

Najveće suđenje radikalno desnim ekstremistima u Grčkoj, grupiranima u stranci Zlatna zora i oko nje, trebalo bi izricanjem presuda završiti u srijedu, nakon više od pet godina.

Šezdeset i osam osoba, među kojima su i čelnik stranke Nikolaos Michaloliakos i bivši zastupnici, kao i policijski dužnosnici, optuženo je da vodi zločinačku skupinu iza fasade političke organizacije.

Optužbe uključuju pokušaj ubojstva, ilegalno posjedovanje oružja i brutalnost prema suparnicima. Tuženi su odbacili sve optužbe i tvrde da se radi o političkom zastrašivanju.

Zlatna zora doživjela je svoj politički vrhunac 2012., u vrijeme ekonomske krize u Grčkoj. Te godine dobila je 12 posto glasova na izborima i bila je treća najjača stranka u parlamentu.

Promovirajući radikalno desne i rasističke ideje na političkoj sceni, Zlatna zora provodila ih je putem kriminalaca koji su terorizirali migrante, LGBT zajednicu i lijeve aktiviste.

Godine 2013. ubojstvo ljevičarskog aktivista, glazbenika Pavlosa Fisosa popularnog na atenskoj hip-hop sceni, konačno je jasno ukazalo na veze koje stranka ima s kriminalnim miljeom.

Suđenje je počelo u travnju 2015.

Sindikati i ljevičarske organizacije pozvale su na demonstracije protiv fašizma u srijedu, a konzervativni premijer Kiriakos Micotakis i ljevičarski oporbeni vođa Aleksis Cipras rekli su da ekstremisti moraju biti kažnjeni za svoja djela.

Presuda bi mogla zbrisati Zlatnu zoru s političke scene. Već su zbog samog suđenja platili cijenu, jer stranka nije uspjela prijeći prag od 3 posto kako bi ušla u parlament na izborima prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.