Republikanski senator Mitt Romney napao Trumpa, a štedio Bidena

Svijet 13. lis 202021:42 > 21:44
Izvor: Mandel Ngan / AFP

Republikanski senator Mitt Romney, nekadašnji kandidat za američkog predsjednika, optužio je Donalda Trumpa da pridonosi stvaranju predizbornog političkog ozračja "natopljenog mržnjom", što ostatak svijeta "zgranuto" promatra, a u kritikama je štedio demokratskog kandidata.

Tri tjedna do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 3. studenoga, do sada suzdržan senator Romney koji je i sam bio predsjednički kandidat, rekao je da je “uznemiren” smjerom u kojem ide američka politička debata.

Potonula je “u užasan glib pun mržnje neprikladne za slobodnu zemlju, a još više za kolijevku moderne demokracije”, rekao je.

Senator ocjenjuje da su za takvo ozračje krivi i republikanci i demokrati. Međutim, nabrojio je više izjava koje je izrekao upravo predsjednik Donald Trump, kandidat republikanske, Romneyeve stranke.

“Predsjednik naziva demokratsku kandidatkinju (Kamala Harris) za potpredsjednicu ‘čudovištem’, u nekoliko navrata ponovio je da je predsjednica Zastupničkog doma (Nancy Pelosi) ‘šašava’, poziva ministarstvo pravosuđa da strpa u zatvor bivšeg predsjednika (Baracka Obamu), napada guvernerku Michigana na dan kada je otkriveno da je planirana njezina otmica”, piše Mitt Romney u poruci na Twitteru.

Zauzvrat, Romney je manje napadao demokrate pa je čak rekao da demokratski predsjednički kandidat Joe Biden “odbija spuštati se na razinu drugih”.

Mitt Romney je kritizirao i demokratkinju Nancy Pelosy osudivši njezin čin kada je “poderala predsjednički govor o stanju nacije u izravnom televizijskom prijenosu” početkom godine.

Osudio je i političkog i sportskog komentatora bliskog ljevici Keitha Olbermanna koji je Donalda Trumpa nazvao “teroristom”.

“Ti zapjenjeni napadi” koje mediji desnice i ljevice dodatno napuhuju, zapravo podupiru teorije zavjere, ocijenio je senator.

“Svijet promatra Ameriku s užasom i dozom prezira”, rekao je i dodao “Brojni Amerikanci strahuju” za vlastitu zemlju koja je “tako podijeljena, tako bijesna, tako zločesta, tako nasilna”.

“Vrijeme je da se usijane glave malo ohlade. Čelnici moraju spustiti ton (rasprave)”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.