Italija uvodi nova ograničenja, dodjeljuje posebne ovlasti gradonačelnicima

Svijet 19. lis 202006:56 > 06:58
Izvor: Ilustracija

Talijanski premijer Giuseppe Conte dodijelio je gradonačelnicima ovlasti koje im omogućuju da od devet sati navečer zatvaraju trgove kako bi zaustavili okupljanje većeg broja građana u sklopu novih mjera suzbijanja Covida 19.

Italija je bila prva europska zemlja koja se našla na udaru Covida 19 i s ukupno 36.543 smrtna slučaja od izbijanja pandemije u veljači ove godine druga je na crnoj listi, nakon Velike Britanije, prema službenim podacima.

Vlasti su ljetos najvećim dijelom uspjele obuzdati širenje zaraze strogim dvomjesečnim zatvaranjem a drugi val potaknuo ih je na uvođenje novih mjera, uključujući obavezno nošenje maski u javnosti i ograničenja za javna okupljanja i rad restorana.

U nedjelju broj novozaraženih naglo je porastao, dosegnuvši novi rekord od 11.705 slučajeva. Broj smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom 19 porastao je na 69, sa subotnjih 47, objavilo je ministarstvo.

Brojka je daleko manja nego na vrhuncu pandemije u ožujku i travnju kada je broj smrtnih slučajeva u najtežim danima premašivao 900, napominje Reuters.

Skok je ipak natjerao vladu da uvede nove mjere kako bi zakočila širenje zaraze.

“Situacija je kritična. Vlada će odraditi svoj dio posla ali isto moraju napraviti i svi građani”, naglasio je premijer Conte u nedjelju na konferenciji za novinare.

Naglasio je i da je vlada čvrsto odlučila izbjeći opetovano opće zatvaranje, kakvo je uvedeno na početku krize u ožujku.

Nove mjere uključuju zatvaranje kladionica od devet sati navečer i obustavu amaterskih sportskih natjecanja i sajmova a vlada će nakon dodatnih provjera sigurnosnih protokola razmotriti i zatvaranje teretana i bazena, najavio je premijer. 

U planu je i fleksibilniji rad državne uprave, s pojačanim oslanjanjem na tehnologiju, a škole bi trebale reorganizirati nastavu kako bi se izbjegle gužve u javnom prijevozu.

Restorani i ostali ugostiteljski objekti moći će ostati otvoreni do ponoći ali će nakon šest sati poslijepodne smjeti posluživati samo goste na sjedećim mjestima.

Strože su mjere već uvedene u nekim regijama s velikim brojem slučajeva zaraze, uključujući Kampaniju, gdje su na dva tjedna zatvorene škole.

Vlada je u sklopu novog, 40 milijardi eura vrijednog paketa poticajnih mjera u proračunu za iduću godinu predvidjela osnivanje fonda od četiri milijarde eura za pomoć kompanijama najteže pogođenim ograničenjima.