State Department odredio još šest kineskih medijskih tvrtki kao strane misije

Svijet 22. lis 202006:51 > 06:53
Izvor: COSTAS BALTAS / POOL / AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo priopćio je u srijedu kako je State Department odredio još šest kineskih medijskih tvrtki kao strane misije i objasnio da je taj potez usmjeren na „potiskivanje komunističke propagande“.

Pompeo je također rekao na konferenciji za novinare State Departmenta da će Sjedinjene Države započeti dijalog o Kini s Europskom unijom u petak i da će u nedjelju započeti putovanje u Indiju, Šri Lanku, Maldive i Indoneziju.

On očekuje da će sastanci uključivati rasprave o tome kako “slobodne nacije mogu zajednički raditi na sprečavanju prijetnji koje predstavlja kineska komunistička partija”.

State Department označio je publikacije Yicai Global, Jiefang Daily, Xinmin Evening News, Social Sciences in China Press, Beijing Review i Economic Daily stranim misijama, čime se taj broj popeo na 15.

To je najnoviji američki korak na suzbijanju kineske aktivnosti u Sjedinjenim Državama uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga, na kojima je predsjednik Donald Trump čvrsto pristupio Kini kao ključnoj vanjskopolitičkoj temi.

Pompeo je rekao da je taj potez dio napora da se odvrati od “napora kineske komunističke propagande” u Sjedinjenim Državama.

“Ne postavljamo nikakva ograničenja što ta izdanja mogu objavljivati u Sjedinjenim Državama; mi jednostavno želimo osigurati da Amerikanci i korisnici informacija mogu razlikovati vijesti koje je napisao slobodni tisak i propagandu koju distribuira sama Kineska komunistička partija.”

Glavni urednik kineskih novina Global Times rekao je u tweetu da su SAD “pretjerale” i da će im Kina uzvratiti.

“Sve dok kineski mediji trpe stvarnu štetu, Peking će im sigurno uzvratiti, a rad američkih medija u Kini mogao bi biti uključen na popis odmazde”, rekao je Hu Xijin.

State Department zahtijevao je od kineskih medija da se registriraju kao strane misije i objavio je u ožujku da smanjuje broj novinara kojima je dopušteno raditi u američkim uredima glavnih kineskih medija sa 160 na 100.

Kao odgovor na to, Kina je protjerala desetak američkih dopisnika za New York Times, Wall Street Journal iz News Corpa i Washington Post.

Sjedinjene Države također su prošlog mjeseca izjavile da će zahtijevati da kineski diplomati dobiju odobrenje State Departmenta prije posjeta američkim sveučilišnim kampusima ili održavanja kulturnih događanja s više od 50 ljudi izvan terena misije.

Washington je u lipnju odredio i pet a u veljači četiri glavna kineska medija za strane misije. Oznaka zahtijeva da izdanja obavijeste američki State Department o svom popisu osoblja i posjedu nekretnina.