Purdue Pharma preuzeo dio odgovornosti za opioidnu krizu

Svijet 22. lis 202017:21 > 17:24
Izvor: Pixabay (ilustracija

Američka farmaceutska tvrtka Purdue Pharma priznala je da snosi dio odgovornosti za opioidnu krizu u SAD-u i pristala platiti 8,3 milijarde dolara kako bi ishodila povlačenje tužbi, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Purdue Pharma je tvrtki Practice Fusion, zaduženoj za vođenje elektroničkih medicinskih kartona, platila gotovo milijun dolara da liječnike upozorava na loše zdravstvene podatke pacijenata, naveli su dužnosnici u srijedu.

VEZANE VIJESTI

Time se liječnike poticalo da više propisuju Purdue Pharmine opioidne lijekove, poput OxyContina, čak i kada za to nije bilo valjanih medicinskih razloga.

„Purdue je opasne opioide koji izazivaju ovisnost, uključujući OxyContin, oglašavao i prodavao pružateljima zdravstvenih usluga za koje je imao valjanih razloga vjerovati da će ih propisati pacijentima”, rekla je prva pomoćnica američkog odvjetnika iz New Jerseyja RachaelHonig.

Kompanija je pristala platiti 8,3 milijarde dolara i podnijela je pred okružnim sudom u New Yorku zahtjev za objavom stečaja. Vjerovnici namjeravaju uložiti prihod od prodaje njezine imovine u programe liječenja od ovisnosti o opijatima.

#related-news_0

Ako sud odobri zahtjev, Purdue Pharma bit će ugašena a vlasnici, obitelj Sackler, potpuno će se odreći kontrole. Imovina tvrtke bit će prebačena u kompaniju od javne koristi koja će osigurati milijune doza lijekova za liječenje ovisnosti o opijatima i posljedica predoziranja.

Zamjenik državnog odvjetnika Jeffrey Rosen rekao je da je usmjeravanje resursa tvrtke u nove lijekove koji će poništiti posljedice uzimanja opijata vrlo poželjan rezultat.

Članovi obitelji Sackler pristali su platiti i dodatnih 225 milijuna dolara u sklopu nagodbe kojom je obustavljena građanska parnica, kazao je Rosen.

Nagodba ne isključuje mogućnost pokretanja građanskih i kaznenih prijava protiv poslovnih čelnika i radnika Purdue Pharme.

U SAD-u je između 1999. i 2018. gotovo 450.000 ljudi umrlo od predoziranja ilegalnim i opijatima koji se mogu dobiti na recept, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.