EK će pisati ministru Božinoviću o izvješću o nasilju nad migrantima

Svijet 23. lis 202017:12 > 17:17
Izvor: STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson namjerava poslati pismo hrvatskom ministru unutarnjih poslova u kojem će tražiti da se ispitaju zadnja izvješća o nasilnom vraćanju migranata od strane hrvatske policije.

“Postoji namjera da se pošalje pismo hrvatskom ministru unutarnjih poslova s upitom o posljednjim izvješćima i incidentima, kao i da se pozovu hrvatske vlasti da također nastave s provedbom neovisnog mehanizma praćenja, koji je uspostavila Hrvatska uz financijsku pomoć Europske komisije”, izjavio je u petak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz.

Jahnz je ponovio najavu povjerenice Johansson da će detaljno razgovarati o tome pitanju s hrvatskim vlastima.

Povjerenica Johansson je u četvrtak preko Twittera reagirala na izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o nizu brutalnih postupanja na bosansko-hrvatskoj granici između 12. i 16. listopada.

VEZANE VIJESTI

“Vrlo je ozbiljno to izvješće. Planiram temeljitu raspravu s hrvatskim vlastima o tim i drugim izvješćima o kršenju temeljnih prava. Također ću razgovarati o daljnjem razvoju mehanizma za nadzor koji je Hrvatska uspostavila uz financijsku pomoć Komisije. Hrvatske vlasti su se obvezale da će ispitati izvješća o maltretiranju na svojim granicama, pozorno pratiti situaciju i izvještavati Komisiju o napretku”, napisala je povjerenica Johansson.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, koje je objavio britanski list Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC). U tom se izvješću tvrdi da je hrvatska policija udarala i pljačkala migrante, a spominju i slučaj seksualnog zlostavljanja.

U MUP-u su rekli da su “navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije” koje bi se mogle provjeriti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.