Božićna proslava pape Franje ove godine putem interneta

Svijet 28. lis 202007:14 > 07:15
REUTERS

Božićna proslava pape Franje ove će se godine emitirati putem interneta bez osobne nazočnosti javnosti zbog pandemije koronavirusa, potvrdio je član njemačkog veleposlanstva u Vatikanu.

Veleposlanstvima pri Svetoj Stolici rečeno je da će se liturgije odvijati “u privatnom obliku bez nazočnosti članova diplomatskog zbora” i emitirati putem interneta, izvijestila je u ponedjeljak Katolička novinska agencija.

Monsinjor Oliver Lahl, predstavnik njemačkog veleposlanstva, rekao je u utorak za dpa da je Vatikan poslao takvu poruku u vezi s božićnim razdobljem.

Vatikanski tiskovni ured nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Papa obično 24. prosinca predvodi misu na Badnjak u bazilici Svetog Petra, uz nazočnost diplomata akreditiranih od Vatikana i odabrane javnosti.

Na web stranici Vatikana nije spomenuto misno slavlje u papinom programu za prosinac, ali je potvrđeno tradicionalno blagoslovljenje božićnih blagdana “Urbi et Orbi” 25. prosinca.

Blagoslovi se obično donose sa središnjeg balkona bazilike Svetog Petra.

Vatikan je već bio prisiljen otkazati javno prisustvovanje proslavi Uskrsa u travnju, što je tada bio potez bez presedana u moderno doba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.