Tajfun Goni usmrtio četiri osobe, Filipini se pripremaju za novu oluju

Svijet 01. stu 202013:25 > 13:32
Izvor: TED ALJIBE / AFP

Najmanje četiri osobe u nedjelju su izgubile život u supertajfunu na najvećem filipinskom otoku Luzonu, uključujući i petogodišnjaka kojeg je poplava odnijela nakon što se urušio nasip, rekao je guverner provincije.

Na televizijskim snimkama i društvenim mrežama mogli su se vidjeti olujni udari u nekim priobalnim gradovima, rijeke kako poplavljuju i uništeni nasipi, sela koja je voda potopila u regiji Bicol.

Neke kuće zatrpane su nanosima blata, dok su struja i komunikacijske mreže prekinute.

Oluja je oslabila nakon što se treći put sručila na jugu Luzona, no meteorološki ured upozorio je da je novi ciklon, tropska oluja Atsani, ušao u zemlju te da bi mogao ojačati.

VEZANE VIJESTI

Do kasnog popodneva, Goni je krenuo prema provincijama Batangas i Cavite, južno od glavnog grad Manile, gdje su stanovnici mogli osjetiti “razorne vjetrove i intenzivne pljuskove” tijekom noći, rekao je meteorološki ured.

Charism SAYAT / AFP

U Quezonu, gdje je Goni rušio stabla, guverner DaniloSuarez rekao je da je prekinuta opskrba električne energije u 10 gradova, jer je Goni rušio stabla.

Oko 347.000 ljudi nalazi se u evakuacijskim centrima, rekao je voditelj službi za krizna stanja, RicardoJalad, umanjivši brojku evakuiranih nakon što je agencija najprije u subotu javila da se radi o blizu milijun ljudi.

Predsjednik RodrigoDuterte nadgledao je vladin krizni odgovor iz svoga rodnog grada Davao na jugu zemlje, rekao glasnogovornik predsjednika, Harry Roque.

Goni, koji je krenuo prema Južnom kineskom moru, među najsnažnijim je olujama koje su pogodile Filipine otkad je Haiyan 2013. godine usmrtio više od 6300 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.