Sirijski predsjednik optužio Zapad i Tursku za blokiranje povratka izbjeglica

Svijet 11. stu 202015:20 > 15:23
BULENT KILIC / AFP

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad optužio je u srijedu, obraćajući se sudionicima konferencije o povratku izbjeglica, zemlje Zapada i susjednu Tursku da blokiraju povratak milijuna Sirijaca izbjeglih zbog rata od 2011. godine.

“Zapadne zemlje i drugi u regiji odvratno eksploatiraju pitanje sirijskih izbjeglica čineći ih predmetom političke ucjene”, rekao je Asad obraćajući se videovezom konferenciji o povratku sirijskih izbjeglica koja se pod okriljem Rusija održava u Damasku.

“Zapadni režimi na čelu s američkim i državama u našem susjedstvu, napose Turskom, iskonstruirale su uvjete kojima su Sirijce nagnale u bijeg kako bi one imale pokriće da se upletu u sirijska pitanja”, ustvrdio je Asad.

VEZANE VIJESTI

Dvodnevna konferencija u prijestolnici trebala bi raspravljati o povratku milijuna izbjeglih Sirijaca u domovinu, rekla je sirijska državna televizija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je u ponedjeljak u videorazgovoru s Asadom da je povratak više od 6,5 milijuna sirijskih izbjeglica nužan kako bi se ponovno izgradila ratom razorena zemlja..

Mnogi Sirijci izbjegli u inozemstvo oklijevaju vratiti se bez međunarodnih jamstava za vlastitu sigurnost.

Turska, koja je primila više od 3,5 miijuna Sirijaca, nije pozvana na konferenciju na kojoj sudjeluju sirijski saveznici Rusija te Iran.

Europska unija, koja je pozvana, odbila je sudjelovati jer smatra da za povratak nisu stvoreni uvjeti, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

#related-news_0

Ni ministri vanjskih poslova zemalja članica EU niti visoki predstavnik neće sudjelovati, rekao je Borrellov glasnogovornik i objasnio da po povratku Sirijcima prijete “prisilna mobilizacija u vojsku, neosnovana uhićenja, nestanci, mučenja, tjelesno i spolno nasilje, diskriminacija u pristupu stambenom prostoru, zemljištu i vlasništvu nad imovinom, nemogućnost pristupa temeljnim uslugama”.

Bruxelles hitno poziva režim i njegove nalogodavce da se uključuje u rad Ustavnog povjerenstva i svih drugih pitanja prema rezoluciji 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, među kojima je odredba o oslobađanju zatvorenika, rekao je šef europske diplomacije.

Više od polovine predratnog stanovništva Sirije napustilo je svoj dom od 2011., od čega je 6,5 milijuna izbjeglo u inozemstvo, napose u susjedne zemlje, prema podacima Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.