Trump u Georgiji na skupu za senatore: Hoće li to pomoći republikancima?

Svijet 05. pro 202019:39 > 19:40
Izvor: Mandel Ngan / AFP

Američki predsjednik Donald Trump u subotu će voditi kampanju za dva republikanska senatora iz Georgije, uoči izbora za Senat u toj saveznoj državi u siječnju, no neki u njegovoj stranci strahuju da bi time mogao napraviti više štete nego koristi.

Trump tvrdi da su predsjednički izbori u studenome na kojima je izgubio bili namješteni, što visoki dužnosnici odbacuju, uključujući one u Georgiji gdje je Joe Biden postao prvi demokratski kandidat koji je tamo pobijedio od Billa Clintona 1992. godine.

Predsjednik na odlasku kritizirao je i republikance u toj saveznoj državi jer nisu podržali njegove tvrdnje, poput guvernera Briana Kempa i državnog tajnika Brada Raffenspergera. Ručno brojanje 5 milijuna glasova u Georgiji nije promijenilo ishod tamošnjih izbora, prenosi Reuters.

Dio republikanaca sad strahuje da bi Trump govoreći o izbornoj prijevari na političkim skupovima mogao naštetiti svojim stranačkim kolegama.

Dvoje republikanaca, David Perdue i Kelly Loeffler, 5. siječnja će se suprotstaviti demokratima Jonu Ossoffu i Raphaelu Warnocku u borbi za dva mjesta u Senatu.

Rezultat tih izbora odredit će tko će kontrolirati Senat. Demokratima je potrebna dvostruka pobjeda za većinu, a ako republikanci osvoje i samo jednog senatora, tada će i dalje imati kontrolu nad tim tijelom, čime će moći blokirati većinu Bidenovih prijedloga.

Trump će politički skup održati u Valdosti, a tek treba vidjeti kako će se ponašati na prvom takvom nastupu od izbora.

Jedan njegov savjetnik izrazio je nadu da će Trump govoriti o potrebi što veće izlaznosti republikanaca kako bi se spriječile tvrdnje o prijevari, no priznao je da će odlazeći predsjednik vjerojatno više govoriti o svojim stavovima nego o kandidatima.

Trump je u petak na Twitteru napisao da je najbolji način da se osiguraju pobjede Perduea i Loeffler otkrivanje izborne prijevare i proglašenje njegove pobjede.

Alan Abramowitz, politolog sa sveučilišta Emory u Atlanti, smatra kako bi Trumpovo djelovanje moglo naštetiti stranci.

„Što će više govoriti o predsjedničkim izborima i kritizirati kako su se izbori ovdje proveli, to će biti veći problem za kandidate za Senat i vjerojatnost da će nestati entuzijazam kod dijela birača“, kazao je Abramowitz.

Republikanci sada u Senatu imaju 50 mjesta, a demokrati 48 od ukupno sto mjesta. Dva se trebaju još popuniti na izborima 5. siječnja.

Kada bi demokrati dobili oba mjesta, tada bi bili izjednačeni s republikancima.

U tom slučaju, presudan bi bio glas buduće potpredsjednice Kamale Harris

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.