Europska unija i Velika Britanija postigli dogovor o trgovinskom sporazumu

Svijet 24. pro 202015:54 > 16:03
Izvor: Aaron Chown / POOL / AFP

Velika Britanija i EU dogovorile su trgovinski sporazum nakon Brexita, izvijestio je BBC.

O dgovoru se oglasila i britanska Vlada: “Ovim je sporazumom isporučeno sve što je britanskoj javnosti obećano tijekom referenduma 2016. i na općim izborima prošle godine.”

“Vratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i našim ribolovnim vodama

“Dogovor je fantastična vijest za obitelji i tvrtke u svim dijelovima Velike Britanije.

“Potpisali smo prvi sporazum o slobodnoj trgovini zasnovan na nultim carinama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU.

“Dogovor je najveći bilateralni trgovinski sporazum koji je potpisala bilo koja strana, pokrivajući trgovinu u vrijednosti 668 milijardi funti u 2019.

“Dogovor također jamči da više nismo u lunarnoj privlačnosti EU-a, nismo vezani pravilima EU-a, ne postoji uloga Europskog suda pravde i postignute su sve naše ključne crvene linije oko vraćanja suvereniteta.

“To znači da ćemo imati punu političku i ekonomsku neovisnost 1. siječnja 2021.”

“Sustav imigracije zasnovan na bodovima stavit će nas u potpunu kontrolu nad tim tko ulazi u Veliku Britaniju i slobodno kretanje će prestati.

“U rekordnom smo roku isporučili ovo veliko za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo i pod izuzetno izazovnim uvjetima, koji štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu.

“Završili smo Brexit i sada možemo u potpunosti iskoristiti fantastične mogućnosti koje su nam dostupne kao neovisnoj trgovinskoj naciji, sklapajući trgovinske ugovore s drugim partnerima širom svijeta”, poručili su iz Britanske Vlade, a prenosi BBC

Nakon postignutog dogovora bit će održana zajednička konferencija za novinare na kojoj će sudjelovati predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen i glavni europski pregovarač Michel Barnier. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.