Cipras: Demokracija se ne može ucjenjivati

Svijet 06. srp 201506:55 > 07:03
Izvor: REUTERS / YANNIS BEHRAKIS

Jučer u 18 sati po našem, odnosno u 19 sati po vremenu u Grčkoj su zatvorena birališta nakon što su građani tijekom cijelog dana glasovali o sudbini Grčke u eurozoni. Većina građana zaokružila je 'Ne' na svojim listićima.

Grci su na referendumu u nedjelju velikom većinom glasova odbili zahtjeve međunarodnih vjerovnika i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa, pokazuju rezultati prebrojanih glasova.

Protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika u Grčkoj pobijedili su na referendumu u nedjelju s rezultatom 61,31 posto naspram 38,69 onima koji su glasovali “za”, pokazuju nepotpuni rezultati što ih je u ponedjeljak rano objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova.

Na referendumu, što ga je organizirala vlada radikalne ljevice predvođena Aleksisom Ciprasom, sudjelovalo je 62,5 posto birača. Vlada je pozivom na referendum željela “osnažiti pregovaračku poziciju s Europom” i postići dogovor o financijskoj budućnosti zemlje.

Cipras je poručio kako rezultat referenduma nije “raskid” s Europskom unijom i obećao da će se potruditi kako bi uskoro omogućio ponovni normalni rad grčkog bankarskog sustava.

Grčki premijer pozdravio je referendumsko ‘ne’ i rekao u nedjelju kasno navečer da je njegova vlada spremna odmah se vratiti pregovorima s vjerovnicima ne bi li se zatvorene banke mogle otvoriti.

“Dokazali smo da se demokracija ne može ucjenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje jesu li za ostanak ili izlazak iz Europe. Grčki je narod napravio hrabar izbor”, poručio je Cipras u televizijskom govoru.

Rekao je i da mu narod nije dao mandat protiv Europe, nego za traženje održiva rješenja i dodao da je Grčka spremna na nastavak pregovora, uz plan reforma.

Najavio je i da će od grčkoga predsjednika zatražiti da sazove sastanak čelnika grčkih političkih stranaka kako bi ih upoznao sa stanjem.

Cipras je izazvao iznenađenje kad je 25. lipnja najavio referendum, nakon neuspjelih pregovora između Atene i međunarodnih vjerovnika o novom paketu pomoći Grčkoj. Grčka odbija nove mjere štednje što ih traže vjerovnici.

Najava referenduma izazvala je prošlog tjedna zatvaranje banaka.

Eurozona je za utorak najavila održavanje summita na kojemu će se razgovarati o posljedicama grčkog referenduma.