Cakalotos: Sa zebnjom preuzimam mjesto ministra financija

Svijet 07. srp 201507:35 > 07:38
Izvor: Reuters/Alkis Konstantinidis/Files

Janis Varufakis je grčka prošlost, Euklid Cakalotos je grčka budućnost: vruću ministarsku stolicu usred pregovaračke krize s Europom od Varoufakisa je preuzeo upravo Cakalotos, koji je od travnja i na poziciji glavnog koordinatora grčke pregovaračke ekipe u Bruxellesu.

Riječ je o 55-godišnjem ekonomskom ekspertu s oxfordskom diplomom, koji još iz vremena školskih klupa ima mnogo toga zajedničkog s današnjom britanskom političkom elitom. Rođen je u Rotterdamu, a do danas je, službeno, bio na funkciji glasnogovornika i sive eminencije ministra financija. Za razliku od Varufakisa, Cakalotos ima višegodišnje političko iskustvo i karijeru sveučilišnog proferora.

Opisuju ga kao “mozak Sirizine ekonomije”, potpisuje šest knjiga, a u posljednjoj od njih bavi se upravo problematikom uzroka grčke krize, napominjući da nije u pitanju samo “ekonomska kriza”, već i “kriza demokracije” u eurozoni.

Cakalotos također smatra da bi Grčka trebala zadržati euro. “Grčki put ka socijalizmu preko odbacivanja eura i osmišljavanja vlastite nacionalne strategije izgleda kao repriza Velike Britanije u sedamdesetima i Francuske u osamdesetima”, izjavio je prošle godine.

“Ne tražimo poseban tretman, već jednak tretman u Europi jednakosti”, izjavio je pak na savršenom engleskom, u jednom od posljednjih javnih nastupa.

Cakalotos je ranije ove godine posjetio Dublin u nastojanju da pridobije potporu ljevičarskih vlada zemalja južne Europe.

“Siriza i Sinn Fein, kao i Podemos čine dio velike preraspodjele u europskoj politici” rekao je tom prilikom, opisujući Irsku kao “počasnu južnjakinju” u borbi za pravedniju monetarnu uniju.

No unatoč tome i činjenici da će se odlazak Varoufakisa u Bruxellesu slaviti, male su šanse da će Cakalotos biti dočekan ovacijama.

“Bez obzira da li će im je servirati Varufakis ili Cakalotos , činjenica je da će grčku gorku pilulu biti teško progutati”, komentirao je novonastalu situaciju grčki novinar Nick Malkoutzis.

Prvo obraćanje javnosti

“Grci su na referendumu u nedjelju poručili da “zaslužuju bolje” i da neće prihvatiti neodrživo rješenje, izjavio je Euklid Cakalotos prvi put se obrativši javnosti nakon prisege za ministra financija.

“Želimo nastaviti razgovore razgovore” s vjerovnicima i “vjerujem da se nešto može promijeniti u Europi”, rekao je novi ministar.

Nakon prisege pred predsjednikom republike Prokopisom Pavlopoulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom, priznao je da sa zebnjom preuzima dužnost ministra financija “u trenutku koji baš i nije najsretniji u grčkoj povijesti”.

Pred novim ministrom financija je teška zadaća ponovne izgradnje povjerenja između Grčke i europskih kreditora narušenog petmjesečnim pregovorima koji nisu iznjedrili sporazum za izlazak Grčke iz duboke financijske krize.

Diskretni 55-godišnji ekonomist koji je sušta suprotnost nekonvencionalnom Varufakisu u utorak će prvi put zastupati svoju zemlju na sastanku ministara financija zemalja članica eurozone u Bruxellesu.

Cakalotosa poznanici opisuju kao osobu “uglađena ponašanja koja zna slušati, analizirati, sintetizirati, vrlo je kultiviran, nije u osnovi tehnokrat, stabilan je u mišljenju, poštuje sugovornika i resi ga velik smisao za etiku”.

Otkako je zamijenio Varufakisa u pregovorima pokazao se kao vješt i precizan pregovarač na radost grčkih sugovornika. No Cakalotos je u nekoliko navrata pokazao da nije popustljiv te je u dokumentu kojim je označio neuspjeh pregovora 30. lipnja napisao kako se ne bi moglo tvrditi da su vjerovnici pokazali “maksimalnu fleksibilnost”.

U intervjuu za francuski dnevnik Liberation otvoreno je optužio grčke sugovornike da se “ne čine spremnima na kompromis”, piše agencija AFP i ocjenjuje kako se ne da zaključiti da će novi ministar u osnovi biti drukčiji od prethodnika.

U tom je smislu znakovita njegova izjava koju je rekao kao novoimenovani ministar “da će poruka ‘ne’ (grčkih birača na referendumu) biti utisnuta u kolektivno pamćenje Europe” kao poruka “naroda koji je previše trpio i odupro se kako bi postigao održivo rješenje”, piše Index.hr.