Juncker: Lopta je sad na grčkoj strani terena

Svijet 07. srp 201512:20 > 12:24
Ilustracija

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker snažno se u utorak izjasnio protiv izlaska Grčke iz eurozone te istaknuo da se od summita eurozone, koji se održava navečer, treba očekivati otvaranje puta za rješenje, ali ne i rješenje.

“Ja sam protiv Grexita (izlaska Grčke)”, izjavio je Juncker na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, u svom prvom istupu nakon grčkog referenduma, na kojem su birači odbacili zadnju ponudu vjerovnika.

“Želim izbjeći Grexit. U Europskoj uniji ima onih, koji otvoreno ili uvijeno, žele izlazak Grčke iz eurozone, ali jednostavni odgovori često su loši odgovori”, rekao je Juncker.

Treba sjesti za stol

“Komisija će učiniti sve da se pregovori ponovno otvore, treba sjesti za pregovarački stol. Moramo tražiti rješenje, iako ga nećemo pronaći danas, ali ćemo otvoriti put za to rješenje”, rekao je Juncker.

U Bruxellesu se popodne održava izvanredni sastanak ministara financija eurozone, u 18.00 sati na summitu će se okupiti čelnici 19 zemalja koji dijele zajedničku valutu.

Lopta je na grčkoj strani

Juncker je dodao da je lopta sada na grčkoj strani terena i da je Komisija spremna pomoći u postizanju dogovora.

Od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa zatražio da je objasni protiv čega su točno glasovali grčki građani, s obzirom na nejasno pitanje postavljeno na referendumu.

“Grčki narod je rekao svoje, a ja bih htio razumjeti što je rekao”, istaknuo je Juncker.

Snažno je kritizirao izjavu bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa, koji je predstavnike institucija nazvao teroristima.