Iranci slave: Danas je kraj tiranije protiv naše nacije

Svijet 14. srp 201518:45 > 18:52
REUTERS

Iranci su na ulicama većih gradova oduševljeno trubili u automobilima i rukama pokazivali znak pobjede slaveći u utorak objavu povijesnog nuklearnog sporazuma postignutog sa svjetskim silama za koji se nadaju da će okončati godine gospodarskih sankcija i desetljeća međunarodne izolacije.

Milijuni Iranaca mjesecima su pažljivo pratili pregovore u nadi da će biti postignut dogovor koji će omogućiti stabilizaciju gospodarstva, poharanog sankcijama, i učiniti njihov svakodnevni život lakšim.

Čim je objavljeno da je sporazum sklopljen, krenule su manje proslave na ulicama, a veće se očekuju kasnije navečer.

Tiskovna konferencija na kojoj je objavljeno da je postignut sporazum na maratonskim pregovorima u Beču prenošena je uživo na državnoj televiziji kao i govor američkog predsjednika Baracka Obame, što je nekoć bilo nezamislivo.

Ovaj sporazum predstavlja trijumf za predsjednika Hasana Rohanija, pragmatika koji je velikom većinom pobijedio na izborima prije dvije godine s obećanjem da će smanjiti izoliranost zemlje u kojoj živi gotovo 80 milijuna ljudi.

“Danas je kraj tiranije protiv naše nacije i početak suradnje sa svijetom”, rekoa je Rohani u televizijskom obraćanju. “Ako se oni budu toga pridržavali, mi ćemo se pridržavati. Iranska nacija uvijek se pridržavala svojih obećanja i sporazuma.”

Svjetski čelnici pozdravili su u utorak sporazum između šest svjetskih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu, ustvrdivši da je riječ o otvaranju novog poglavlja u međunarodnim odnosima i prilici koju valja iskoristiti.

Nakon dugotrajnih pregovora u utorak je u Beču napokon postignut sporazum između Irana i šest sila – SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije – koji predviđa ograničavanje nuklearnih aktivnosti Teherana u zamjenu za ukidanje zapadnih gospodarskih sankcija i okončanje diplomatske izolacije Irana.