Pakistan objesio muškarca osuđenog na smrt dok je bio dijete

Svijet 04. kol 201509:10 > 09:11
REUTERS/Eric Gaillard/Ilustracija

Pakistan je u utorak objesio muškarca čiji je slučaj potaknuo međunarodne osude jer je bio uhićen kao maloljetnik i mučen sve dok nije priznao ubojstvo, prema riječima njegova odvjetnika koji je pokazao potvrdu o rođenju.

Pakistan je objesio gotovo 200 ljudi od prosinca kada su talibani počinili pokolj u vojnoj školi u Pešavaru te je vlada ponovno počela primjenjivati smrtnu kaznu koja je de facto bila ukinuta. Lani su smo Iran i Kina smaknuli više osoba nego Pakistan, upozorava skupina za ljudska prava Amnesty International.

“Shafkat Husain obješen je jutros unatoč brojnim apelima iz zemlje i inozemstva da se smrtna kazna ne izvrši”, objavila je skupina Justice Project Pakistan koja je zastupala Husaina.

Pakistanski zakon ne dopušta izvršenje smrtne kazne nad malodobnim osobama, no tužiteljstvo tvrdi da je Husain bio odrasla osoba koja je radila kao čuvar u trenutku uhićenja.

Husainov odvjetnik tvrdi, naprotiv, da je njegov branjenik imao 17 godina 2004., kada je bio mučen tako što su na njemu gašene cigarete i čupani mu nokti sve dok nije priznao ubojstvo.

Istraga agencije Reuters pokazuje da je malo osoba nad kojima je izvršena smrtna kazna povezano s teroristima.

Odvjetnici tvrde da je pravosudni sustav u Pakistanu duboko poremećen. Policajci nisu školovani za ispitivanje, a priznanje se često iznuđuje mučenjem.