Pucnjava u francuskom vlaku, Amerikanci spriječili masakr

Svijet 21. kol 201520:17 > 22. kol 2015 12:04
Podijeli:
Izvor: youtube/screenshot

Troje Amerikanaca dobili su odlikovanja nakon što su u petak uspjeli neutralizirati i svladati teško naoružanog napadača u vlaku na sjeveru Francuske, javlja BBC.

Do incidenta je došlo na brzom vlaku kraj Arrasa, kada je 26-godišnji Marokanac, naoružan kalašnjikovom, nožem i pištoljem počeo pucati po vlaku. Naoružani muškarac ranio je u napadu, koji se u petak dogodio u brzom vlaku Thalys između Amsterdama i Pariza, tri osobe – francuskog glumca Jean-Huguesa Angladea, jednog Britanca i jednog američkog marinca, nakon čega su ga svladali putnici, među kojima je bio i ranjeni marinac, izvijestio je Reuters.

Marokanac je navodno od ranije poznat francuskim tajnim službama.

Prema francuskom ministru vanjskih poslova Bernardu Cazeneuveu, do napada je došlo u jučer 17.45 sati.

Obama čestitao herojima na hrabrosti

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je na “hrabrosti i brzom razmišljanju” putnicima koji su svladali naoružanog napadača u francuskom vlaku, među kojima su bili i američki vojnici.

“Predsjednik je izrazio veliku zahvalnost na hrabrosti i brzom razmišljanju nekolicine putnika, uključujući i pripadnike američke vojske, koji su nesebično onemogućili napadača. Jasno je da je njihova junačka akcija spriječila mnogo veću tragediju”, objavila je Bijela kuća u službenoj izjavi.

Glasnogovornik Francuske državne željeznice rekao je kako je napadač posjedovao hladno i vatreno oružje kojim je dvije osobe teško ranio, a jednu lakše, navodi AFP.

Prema BBC-u, jedna od teško ranjenih osoba ozlijeđena je nožem, a druga iz vatrenog oružja.

Motivi napada nepoznati

Glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova Pierre Henry Brandet izjavio je da motivi napada još nisu poznati, pa je zasad preuranjeno govoriti o terorizmu.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je da incident istražuju francuski antiteroristički istražitelji, te da će se slučaju, kao i uvijek kada se sumnja na terorizam, pristupiti s najvećom pažnjom i preciznošću.

https://youtube.com/watch?v=T2g31Rxol-E

Heroji već odlikovani

Ubrzo nakon što je tragedija izbjegnuta, heroji koji su reagirali i svladali napadača odlikovani su za svoju hrabrost. Trojica junaka su redom:

Anthony Sadler iz Kalifornije pripadnik je američke nacionalne garde Oregona.

Spencer Stone, pripadnik američke vojske.

Britanci Aleck Sharlatos i Chris Norman.

Sadleru, Sharlatosu i Normanu lokalne vlasti uručile su ordene za hrabrost, a ozlijeđeni Stone odlikovanje će vjerojatno dobiti nakon što izađe iz bolnice.

Vlakovi redovito voze nakon napada na liniji Amsterdam-Pariz

Vlakovi Thalys redovito su vozili u subotu, nakon napada koji je dan ranije u brzom vlaku tog tipa na liniji Amsterdam-Pariz počinio muškarac koji se spremao zapucati iz kalašnjikova, izjavila je glasnogovornica tvrtke.

Thalys priopćuje da su putnici iz vlaka u kojem se događaj odvijao upućeni u Pariz “kamo su stigli u dva vlaka na parišku željezničku postaju Gare du Nord iza ponoći”.

“Putnici su zbrinuti po dolasku u hotele ili taksije te im je na raspolaganju bila psihološka pomoć”, ističe Thalys, podružnica francuskog željezničke tvrtke SNCF.

“Vlakovi Thalys vozit će u subotu po voznom redu”, dodaje se u priopćenju što je u subotu potvrdila glasnogovornica Eva Mertens.

Počinitelj napada, 26-godišnji Marokanac kojega su dok se spremao otvoriti vatru svladali putnici među kojima dva američka vojnika na odmoru, ispitan je u subotu. Španjolske vlasti ukazale su na njega kao na radikalnog islamista.

Po više izvora čini se da se u vlak popeo u Bruxellesu.