Kremlj: Teorije o uzroku pada aviona zasad su samo nagađanja

Svijet 05. stu 201512:38 > 12:41
REUTERS

Kremlj smatra da su teorije o tome što je prouzročilo nesreću ruskog zrakoplova na Sinaju, u kojoj su poginule 224 osobe, samo nagađanja te da jedino službena istraga može utvrditi što se točno dogodilo, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a Egipat je istodobno priopćio da zasad nema dokaza da je avion pao zbog eksplozije.

Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, reagirao je na tvrdnju britanskog ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda da postoji velika mogućnost da je egipatska skupina povezana s Islamskom državom izvršila bombaški napad na ruski putnički zrakoplov.

 “Ovo smo već rekli i opet ćemo ponoviti: teorije o tome što se dogodilo i o uzrocima incidenta može dati samo istraga”, rekao je Peskov, a prenose ruski mediji.  “Dosad nismo čuli ništa iz istrage. Bilo kakve pretpostavke poput ove temelje se na neprovjerenim informacijama ili nagađanjima”, dodao je.

Međutim, istaknuo je da se zasad ne može isključiti nijedna verzija uzroka pada zrakoplova i izrazio je nadu da ako netko ima informaciju o tome što se stvarno dogodilo da će je proslijediti istražiteljima.  Egipatski ministar civilnog zrakoplovstva Hosam Kamal izjavio je u četvrtak da istražitelji zasad nisu pronašli dokaze da se u ruskom zrakoplovu dogodila eksplozija zbog koje se srušio.
 “Istražiteljski tim još nema nikakve dokaze ili podatke koji bi potvrdili tu tezu”, kazao je Kamal dodajući da se Egipat pridržava svih međunarodnih sigurnosnih standarda u svim svojim zračnim lukama.  Po njegovim riječima, ruski zrakoplovi nastavljaju letjeti za Šarm el Šeik u Egiptu unatoč tome što su Irska i Britanija suspendirale letove.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je na sjednici vlade u četvrtak da je prerano izvlačiti zaključke o uzroku nesreće, ali je dao naputak dužnosnicima da počnu razgovore sa stranim zrakoplovnim vlastima kako bi se vidjelo mogu li se poduzeti dodatne sigurnosne mjere za svaki slučaj.