Kina prekrivena smogom, građani pozvani da ostanu u kućama

Svijet 09. stu 201509:03 > 09:05
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Kina je danas prekrivena opasnim otrovnim smogom, jer je nivo najopasnijih čestica skoro 50 puta viši od dozvoljenog maksimuma Svjetske zdravstvene organizacije, priopćili su dužnosnici.

Nivo PM 2.5 “čestica materije ili zagađujućih čestica” koje se smatraju posebno štetnima po zdravlje, dostigao je 860 mikrograma po kubnom metru u Changchuenu, na sjeveroistoku Kine, pa su gradske vlasti poduzele ‘određene mjere’.

Gradska vlada objavila je na društvenim mrežama da je pokrenula nivo ‘tri odgovora na izvanrednu situaciju’ što znači da su škole obustavile nastavu na otvorenom, preporučeno je stanovništvu da “zauzmu zeleni tranzit” tj da ostanu u zatvorenom i poduzela je zdravstvene mjere, bez navođenja više specifikacija šta one znače.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dozvoljeni nivo PM za 24 sata, u prosjeku 25 mikrograma po kubnom metru, prenijela je agencija AFP.

Kronični problem zagađenja u Kini je povezan sa stotinama tisuća prijevremenih smrti u toj zemlji i postao je glavni izvor općeg nezadovoljstva stanovništva vladom u Pekingu.