AfD na početku konvencije donio rezoluciju protiv pandemijskih mjera

Svijet 10. tra 202118:03 0 komentara
REUTERS/Matthias Rietschel

Pod sloganom „Njemačka ali normalna“ u Dresdenu je u subotu započela dvodnevna stranačka konvencija desno-populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) na kojoj bi trebao biti donesen stranački program za parlamentarne izbore u rujnu a na početku konvencije je donesena i rezolucija protiv mjera ograničenja.

Izborni program AfD-a sadrži stare zahtjeve među koje spada uvođenje redovitih referenduma, izlazak iz zone eura, ponovno uvođenje vojne obveze i graničnih kontrola te stroža pravila o useljavanju. Na listi zahtjeva je i zabrana gradnje minareta.

Stranačka konvencija se, za razliku od konvencija ostalih stranaka od početka koronakrize, ne održava virtualno nego uz prisustvo oko 600 poslanika iz cijele zemlje u dvorani Dresdenskog velesajma.

Unutarstranački sukobi i dalje vidljivi

Odmah na početku konvencije su na vidjelo iznova izbili unutarstranački sukobi: zahtjev radikalnijeg krila stranke da se na početku konvencije održi glasanje o povjerenju aktualnom predsjedniku stranke Joergu Meuthenu je međutim odbačen.

AfD je na posljednjim pokrajinskim izborima u Baden-Wuerttembergu i Porajnju-Falačkoj, izgubio gotovo trećinu glasova.

S obzirom na to da njihova glavna politička tema, kritika izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel, zahvaljujući kojoj su 2017. s 12,6 posto ušli u Bundestag, već neko vrijeme gubi na atraktivnosti, stranka se okrenula novoj temi: kritici pandemijske politike savezne vlade.

„Stranka slobode“

Zato je stranka odmah na početku konvencije donijela „korona rezoluciju“ u kojoj traži trenutno ukidanje svih mjera ograničavanja u borbi protiv širenja koronavirusa.

„Ostavimo građanima da sami odlučuju u kojoj mjeri će se štititi“, stoji u rezoluciji donesenoj na konvenciji. U papiru se isto tako traži prestanak s „bilo kojom vrstom pritiska“ u vezi s obavljanjem testova, cijepljenjem ili nošenjem maski.

„AfD time što održava konvenciju s prisustvom članova želi pokazati da ova orgija zabrana, ovo zatvaranje, ovo lockdown-ludilo potpuno nepotrebno ako se ima povjerenja u ljude“, rekao je predsjednik stranke Meuthen.

Meuthenov konkurent s ekstremno desnog krila stranke, Bjoern Hoecke je ustvrdio da je pandemija „plod testiranja“.

„Testiranje i broj testiranja su dovele do toga da uopće imamo pandemiju“, zaključio je Hoecke.

Zbog njegovog desno radikalnog krila stranka se nekoliko tjedana nalazi na listi potencijalno desno-radikalnih organizacija što službi za zaštitu ustavnog poretka omogućava praćenje pojedinih članova ili aktivnosti unutar AfD-a.

“Normalno, a ne desno-radikalno”

Unatoč kategorizaciji stranke kao potencijalno desno-radikalne, AfD prema trenutnim ispitivanjima javnog mnijenja uživa podršku između 10 i 12 posto birača. No promatrači procjenjuju da bi podrška mogla pasti ako se do izbora krajem rujna u najvećoj mjeri stabilizira epidemiološka situacija i nestane potrebe za mjerama ograničavanja.

AfD je na ovoj stranačkoj konvenciji trebao izabrati i glavnog kandidata za kancelara na parlamentarnim izborima ali se od toga odustalo.

Potencijalna glavna kandidatkinja Joana Cotar je javnom servisu Phoenix objasnila što znači „povratak normalnosti“ iz predizbornog slogana.

„Mi želimo reći da ono što je nekad slovilo kao konzervativno, kao potpuno normalno, odjednom slovi kao desno-radikalno. To želimo promijeniti“, rekla je Cotar

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!