Novi Zeland: Banke i svi financijaši morat će izvještavati kako utječu na klimu

Biznis 13. tra 202110:08 > 10:13
Izvor: STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Novi Zeland namjerava postati prva zemlja sa zakonom koji će od banaka, osiguravatelja i investicijskih menadžera zahtijevati da izvješćuju o utjecaju njihovih ulaganja na klimatske promjene, rekao je u utorak ministar za klimatske promjene James Shaw.

Sve banke s ukupnom imovinom većom od milijarde novozelandskih dolara (700 milijuna američkih dolara), osiguravatelji s ukupnom imovinom u upravljanju većom od jedne milijarde novozelandskih dolara i svi izdavatelji koji kotiraju na burzi morat će objaviti te podatke.

Mora se znati u što se ulaže novac

“Jednostavno ne možemo doći do neto nula emisija ugljika do 2050. ako financijski sektor ne zna kakav utjecaj imaju njihova ulaganja na klimu”, rekao je Shaw.

VEZANE VIJESTI

“Ovaj će zakon unijeti klimatske rizike i otpornost u srce financijskog i poslovnog odlučivanja”, dodao je.

Prijedlog zakona koji je predstavljen u parlamentu, a očekuje se da će prvo čitanje proći ovaj tjedan, zahtijeva od financijskih tvrtki da objasne kako bi upravljale klimatskim rizicima i mogućnostima.

Oko 200 najvećih tvrtki u zemlji i nekoliko stranih tvrtki bit će podvrgnuto zakonu.

Objava podataka tražit će se za financijske godine koje počinju sljedeće godine nakon donošenja zakona, što znači da će prva izvješća tvrtke podnijeti 2023.

Vlada Novog Zelanda prošlog je rujna najavila da će objaviti izvješća financijskog sektora o klimatskim rizicima, a oni koji to ne učine morat će objasniti svoje razloge.

Vlada je uvela nekoliko politika smanjenja emisija stakleničkih plinova tijekom svoga drugog mandata, uključujući obećanja da će do 2025. godine javni sektor učiniti ugljično neutralnim i od sredine ovog desetljeća kupovati samo autobuse javnog prijevoza s nultom emisijom.

Premijerka s rekordnom pobjedom na izborima

Premijerka Jacinda Ardern, koja se vratila na vlast prošlog listopada odnijevši najuvjerljiviju objedu na izborima za svoju Laburističku stranku lijevog centra u pola stoljeća, klimatske promjene i borbu protiv njih stavila je u središte svoje politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar