Ruski Yandex prodaje pretraživač vijesti konkurentu pod kontrolom države

Ekonomija 23. kol 202212:37 0 komentara
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Vodeća ruska internetska tvrtka Yandex objavila je u utorak da je pristala prodati svoj pretraživač vijesti i početnu stranicu yandex.ru svom konkurentu VK-u što će vjerojatno dodatno ograničiti pristup Rusa neovisnim medijima.

Ugovor o prodaji svih dionica, u kojem će Yandex preuzeti 100 posto usluge dostave hrane Delivery Club, označava značajan pomak u ruskom internetskom okruženju, pri čemu Yandex prenosi kontrolu nad distribucijom online sadržaja na tvrtku pod državnom kontrolom.

VK već vodi najveću rusku društvenu mrežu VKontakte, dok je Moskva blokirala pristup nekim stranim platformama poput Facebooka i Instagrama.

Rusko višegodišnje suzbijanje neovisnih medija naglo se intenziviralo nakon što je Moskva poslala vojnike u Ukrajinu 24. veljače. Rusija je ubrzo nakon invazije donijela zakon kojim se zabranjuju, kako Moskva tvrdi, “lažne informacije” o ruskim oružanim snagama i ukida mogućnost mnogim medijskim organizacijama da slobodno izvještavaju.

“Uprava Yandexa zaključila je da se interesi dionika tvrtke (…) najbolje mogu zadovoljiti strateškim izlaskom iz medijske industrije i preusmjeravanjem na druge tehnologije i usluge”, priopćio je Yandex.

Yandex je još u veljači počeo upozoravati ruske korisnike koji traže informacije o događajima u Ukrajini na nepouzdane informacije na internetu.

Bivši voditelj Yandex Newsa, Lev Gershenzon, opisao je početkom ožujka Yandex kao ključni element u zataškavanju informacija o sukobu u Ukrajini, no Yandex je zanijekao da je upleten u cenzuru.

“Kupujemo svoju slobodu”, rekao je izvor blizak Yandexu.

“To će nam omogućiti da poslujemo značajno depolitizirani, praktički potpuno depolitizirani”, dodao je izvor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.