Što će učenici učiti u novom predmetu koji se uvodi u neke škole?

N1 INFO 31. kol 202219:52 > 01. ruj 2022 06:50
Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP, Ilustracija

Nakon što je prije šest godina Grad Rijeka uveo Građanski odgoj kao izborni predmet u svoje osnovne škole, Primorsko-goranska županija kao osnivač uvela ga je sad u srednje škole. Za sada u njih gotovo polovicu. Predmet će se za srednjoškolce zvati ŠIZ - Škola i zajednica, a kurikulum je izradila ekipa Sveučilišta u Rijeci, Prve riječke hrvatske gimnazije te Instituta za društvena istraživanja...

Korzo pun, dan nije za kupanje, roditelji i djeca pred školu. Zaskačemo ih s “tamo nekim odgojem”.

„Jesi li slušala građanski odgoj u školi?”

„Jesam.”

„Kakvi su tvoji dojmovi?

“A joj, ne znam, ha-ha.”

„Što djeca ne znaju, a što znaju?”

“Pa mislim da ništa ne znaju.”

„Mislim da im svim fali malo odgoja, ne samo građanskog nego odgoja općenito.”

„Ne interesira ih baš previše Hrvatska. „

I ostavljamo ih zbunjene. Ali stvari će pokušati razbistriti nastavnici. Pripremaju se za predmet „Škola i zajednica”. Građanski odgoj, ali za srednjoškolce.

„Tu nije riječ o teoriji, nego je riječ o tome da oni razvijaju svoje kompetencije, odnosno vještine rješavanja nekih društvenih problema, onih problema koje smatraju njima važnima, da ne osjećaju tu bespomoćnost pred nekim situcijama koje se dešavaju u društvu”, govori Helena de Karina, suautorica kurikuluma „Škola i zajednica”.

Škola i zajednica uveden je kao izborni predmet u 14 primorsko-goranskih srednjih škola. Bez knjiga i bilježnica, s temama koje sami istražuju i rješavaju. Od otpada do, eto slučajno, korupcije.

“Demokratski potencijal pojedine države nije samo vlast, ono što mogu reći da unutar predmeta Škola i zajednica učenici mogu odabrati pitanja koja se tiču i korupcije i nepotizma i klijentelizma i različitih negativnih obrazaca koji se događaju u našem društvu, što više mislim da će dio učenika prepoznati kao dio gorućih problema u svojim zajednicama”, kaže Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja.

Više od obične škole, kaže Jokić. Ovakvog predmeta nema u Europskoj uniji, dakle ni u Hrvatskoj. Nakon Rijeke, „Škola i zajednica” bit će predstavljena u Zagrebu i Zagorsko-krapinskoj županiji.

Hm, znakovito, kaže župan Zlatko Komadina.

„U tim sredinama ne treba partijski nalog da se uvede program u škole. Drago mi je da evo nas slijedi u stopu i Zagreb i mislim da promjene u Hrvatskoj mogu krenuti iz Rijeke i Zagreba”, kaže primorsko-goranski župan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram