Vlada oštro odbacila tvrdnje o izbjegličkom valu ka Jadranu

Vijesti 02. velj 201616:08 > 16:17
N1

Vlada je u utorak najoštrije odbacila nagađanja medija da bi izbjeglički val mogao krenuti prema Jadranu, poručujući da je aktivno uključena u procese iznalaženja rješenja migrantske krize o kojoj će razgovarati s ostalim članicama Europske Unije, vodeći računa o sigurnosti i stabilnosti prostora Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske najoštrije odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima, a pozivaju se na izvore u Vladi RH, koje insinuiraju kako bi izbjeglički val mogao krenuti prema Jadranu. Oko kretanja migranata zemlje Europske unije ulažu zajedničke napore, kako bi se pronašlo rješenje za migrantsku krizu. Sve ovakve dezinformacije mogu nanijeti štetu hrvatskom turizmu, koji prema već sadašnjim najavama očekuje rekordan broj turista, kao i hrvatskom gospodarstvu u cjelini te potencijalno mogu biti destimulirajući faktor mogućim investicijama”, navodi se u priopćenju Banskih dvora.

Vlada je aktivno uključena u procese iznalaženja rješenja migrantske krize o kojoj će razgovarati s ostalim članicama Europske Unije, vodeći računa o sigurnosti i stabilnosti prostora Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

U članku pod naslovom “Migranti kreću prema Jadranu?” današnji “Večernji list” objavio je da sve više zemalja EU podržava ideju da se Makedoniji pomogne u zaustavljanju migranata i izbjeglica na grčko-makedonskoj granici, ali da “analitičari u Grčkoj i pojedini stručnjaci europske graničarske agencije Frontex strahuju da bi zatvaranje te granice moglo skrenuti rutu iz Grčke prema Albaniji, odakle bi migranti ili bili krijumčareni preko Jadranskog mora do Italije, ili bi nastavljali kopnom prema Crnoj Gori i Hrvatskoj. Izvor iz nove hrvatske vlade potvrdio nam je kako se mnoge zemlje na migrantskoj ruti već pripremaju i na takvu mogućnost, odnosno rade simulacije za slučaj skretanja vala”, pišu te dnevne novine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.