U nogometnoj vladi od 17 članova je 14 iz HDZ-a, to im šteti

Vijesti 09. velj 201620:40 > 20:41
N1

Dan su obilježile dvije teme iz sportskog odnosno pravosudnog miljea: nakon USKOK-ova istraga braće Mamić i primjena izmijenjenog Zakona o sportu. Gost N1 je bio odvjetnik Ivan Brleković, nekadašnji dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i glavni pravni stručnjak HNS-a.

Najmoćniji čovjek hrvatskog sporta, kako se to običava reći za Zdravka Mamića, opterećen optužnicama i istragama USKOK-a, podnio je ostavku na poziciju izvršnog predsjednika Dinama. Koji je vaš komentar na Mamićev potez i znači li to uistinu kraj Zdravka Mamića? Hoće li njegova pozicija u Dinamu biti tek savjetnička?

Očito je ova treća istraga postala preveliki teret za g. Mamića. Unatoč tome je pokazao veliku čvrstoću, jer mu zaista nije ugodno. Očito se temeljem savjeta odvjetničkog tima odlučio povući s isturene, čelne na mirniju savjetničku poziciju, s koje će i dalje moći kontrolirati sve bitne stvari, tijekove i događanja u nogometnom klubu. Ovo je mudar potez.

Oko slučaja Zdravka Mamića se već godinama provlači cijeli niz kontroverzi. Osumnjičenik je vrlo osebujan, a i osumnjičen je za izvlačenje najmanje 270 milijuna kuna iz Dinama, nadalje sve vezano za Zdravka Mamića je uvijek medijski spektakl… Koliko se vama čini realno ono što je danas izrečeno – da su Mamići žrtve političkog progona, da su im ugrožena osnovna ljudska prava, da je sve hajka?

Nama je teško upuštati se u ovu polemiku između odvjetničkog tima i USKOK-a, jer mi zaista imamo premalo informacija i premalo znamo da bi mogli suditi o tome. Kad se govori o povredama ljudskih prava, to je uvijek  izuzetno osjetljivo pitanje. Govorimo li s pozicije presumpcije nevinosti – i g. Mamić ima pravo na punu obranu i sva sredstva i institute koje obrana može imati. U pravu se tu koristi termin jednakost oružja – obrana mora imati sredstva koja ima i optužba. Da bi kazneni postupak bio u skladu sa zakonskim standardima, drugim aktima i međunarodnim konvencijama, on ima se pravo braniti se i obraniti.

U HNS-u nove zakonske odredbe smatraju po mnogo čemu spornima – podnijeli tužbu Ustavnom sudu jer postoji niz neustavnih odredbi, a izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Vrbanović, tvrdi da se novi Zakon o sportu uopće ne odnosi na HNS. Što je to što najviše muči HNS, koje odredbe?

Zakon je stupio na snagu 8. kolovoza 2015., a rok prilagodbe je bio šest mjeseci i danas je HNS trebao napraviti skupštinu po novom ustroju, što nije učinio. HNS najviše žuljaju članak 13, koji navodi da osobe kažnjene za prekršaje u sportu tri godine ne mogu obavljati funkcije u sportu. Damir Vrbanović kažnjen od Prekršajnog suda u Splitu zbog famozne svastike. To nije pravomoćno; žalba na Visokom prekršajnom sudu, a ako bi on potvrdio odluku, Vrbanović ne bi mogao obavljati funkcije u sportu. Zoran Cvrk je također kažnjavan. Sljedeća odredba koja im nije povolji je članak o novom načinu ustroja i popune skuštine HNS-a. Svaki proligaš bi imao po dva člana skupštine, dakle, Hajduk više ne bi imao jednog, već najmanje dva. A svaki županijski bi imao jedan, a ne pet do sada. Suštinski se mijenja odnos snaga u Skupštini HNS-a i postojeća vladajuća nomenklatura bi morala jako lobirtati da bi ostala na vlasti. To je razlog ovakve reakcije.

Zbog neizvršavanja zakonskih obveza HNS bi mogao biti izložen sankcijama. Tehnički već sutra sportska bi se inspekcija mogla pojaviti na vratima. Budući da nisu provedene zakonske odredbe, kakve kazne su predviđene?

Na ministru je da pokaže koliko je dosljedan. Sutra može poslati inspekciju u Savez, i pitati zašto ne poštuju zakone, ma kakvi oni bili. Sportska inspekcija može izreći kaznu i naredbu, a ona bi bila da im se dâ rok da moraju provesti skupštinu po županijskim savezima i na razini HNS-a po novim pravilima. Radikalna sankcija bi bila zabrana, ali to može izreći tek prekršajni sud temeljem nalaza inspekcije, dok se odgovornoim osobama, Davoru Šukeru i Vrbanoviću, može izreći zabrana od jednog do 12 mjeseci, a zabrana se može izreći i HNS-u od tri do 12 mjeseci, do čega neće doći.

U slučaju uvođenja reda u hrvatskom sportu, važna je, naravno, politika. Znamo da su mnogi članovi HDZ-a u Izvršnom odboru HNS-a. Stav je Mosta nezavisnih lista da će u potpunosti podržati novi zakon te da će brinuti da se on uistinu i provodi. Hoće li se uvesti reda?

Većinu članova “nogometne vlade”, dakle, 14 od 17, su članovi HDZ-a, ali to ne znači da je sadašnje rukovodstvo HDZ-a voljno ostaviti ovakvo stanje u HNS-u koje samo iritira javnost i donosi puno štete HDZ-u. Most je priopćenjem pokazao dosljednost i sada se treba vidjeti da njihove teze o radu nisu bile puste fraze, već da će inzistirati na primjeni Zakona o sportu, bez obzira koliko on kvalitetan ili loš bio – s jedne strane je nepoštivanje i bezvlašće, a s druge poštivanje zakona, koji se može doraditi i biti bolji. Smatram da politika mora reagirati i da treba hitno poslati inspekciju. Ova objašnjenja su floskule – potpuno je iskrivljeno da se Zakon tumači tako se nogomet na pijesku može uspoređivati s NK Hajdukom, Dinamom ili Rijekom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.