SOA zabranila Karamarku da svjedoči na suđenju Perkoviću

Vijesti 16. velj 201609:04 > 11:26

Njemački vrhovni sud odbio je tužbu obrane Josipa Perkovića na odluku zemaljskog suda u Muenchenu koji je odbacio zahtjev da se Perković brani sa slobode, rekao je Hini Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo i istodobno obavijestio da potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko neće svjedočiti na procesu u Muenchenu.

Na zagrebačkom Županijskom sudu se doznaje da Karamarko nije ni preuzeo poziv iz Njemačke, koji je na zagrebački sud došao prije mjesec dana.
Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je Hini da je sud od Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), kao nadležnog tijela, tražio odobrenje za svjedočenje Karamarka koji je bio ravnatelj te službe, no SOA svjedočenje nije odobrila. “Sud je o tome putem Ministarstva pravosuđa obavijestio sud u Muenchenu”, dodao je Devčić.
Karamarko je prošlog tjedna i sam na upit novinara hoće li svjedočiti kazao kako mu je sigurnosna služba to zabranila.

“Služba je zabranila da ja svjedočim. Mi smo 2006. izradili jedan dokument koji nalikuje nekakvoj rekonstrukciji one bivše službe državne sigurnosti, tzv. Udbe. Kako je jedna osoba iz službe već svjedočila na te okolnosti, a ja sam bio samo potpisnik, kao ravnatelj SOA-e, tog dokumenta, služba je odlučila da ja ne svjedočim”, rekao je u Karamarko.

Odbačena Perkovićeva tužba

Odvjetnik Anto Nobilo izvijestio je u utorak da je vrhovni sud odbio je tužbu Perkovićeve obrane na odluku zemaljskog suda u Muenchenu koji nije dopustio da se Perković brani sa slobode.

“Vrhovni sud je odbacio tužbu bez posebnog obrazloženja”, rekao je za Hinu odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo.
On je istodobno dodao kako je Vrhovni sud Njemačke u svojoj odluci kritizirao relativno mali broj ročišta s obzirom na dosadašnje trajanje procesa.

Nobilo je najavio da će se i u slučaju drugooptuženog Zdravka Mustača uložiti zahtjev za ukidanje pritvora i obranu sa slobode.
Sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Muenchenu odbacilo je u prosincu zahtjev obrane Josipa Perkovića da se njihov štićenik brani sa slobode utvrdivši kako još uvijek postoje dokazi da je Perković upleten u ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1982. u Wolfratshausenu pored Muenchena usmrtili dosad nepoznati počinitelji.

Obrana je smatrala kako dosadašnji tijek procesa, koji je započeo u listopadu 2014. i prvobitno je trebao trajati do proljeća 2015., nije iznio dokaze koji bi potkrijepili optužnicu.

Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu od listopada 2014. sudi zbog sumnje u počinjeno kazneno djelov pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wofratshausenu pored Muenchena.
Suđenje je nastavljeno u utorak čitanjem iskaza svjedoka i zapisnika nastalh nakon ubojstva Đurekovića 1983. Prvobitno je ročište trebalo započeti saslušanjem svjedoka Jerka Vučkovića koji se nije pojavio pred sudom.