'Ponosan sam što smo štitili dostojanstvo građanina Šešelja'

Vijesti 01. tra 201611:45 > 12:17
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AFP

Premijer Republike Srbije Alekasndar Vučić sazvao je izvanrednu konferenciju za medije povodom presude Vojislavu Šešelju. Nanizao je uspjehe svoje vlade i zatim ustvrdio kako su u tom trenutku, kada je Srbiji krenulo, počele stizati presude.

“Došlo je do presuda pred Haškim tribunalom, koji završava svoju, prije svega političku, a ne pravnu ulogu. Jedan od tri osnovna cilja  zbog kojih je ustanovljen bio je pomirenje naroda na prostoru bivše Jugoslavije, koji su izgubili desetine tisuća sinova i kćeri. Nema nikakve sumnje da Haški sud nije ispunio taj cilj, cijelo je vrijeme zabijao čavle u kovčeg usnulog Balkana, koji je trebao da se bavi ratovima i ni sa čim drugim”, rekao je.

“Srbija je izašla s najodgovornijim, najjasnijim i najozbiljnijim odgovorom za cjelokupnu javnost o presudi Radovanu Karadžiću, za razliku od drugih u regiji. Srbija je rekla da neće ulaziti u dispozitiv presude i o tome raspravljati u javnosti – rekli smo da nećemo dopustiti da itko ruši Republiku Srbiju i Republiku Srpsku. Samo 48 sati nakon te izjave, koja je bila pomiriteljska i nismo pravili dramu kad nečijeg prvog predsjednika proglasite ratnim zločinima, uslijedile su nove najave tužbi za genocid”, kazao je Vučić.

‘Šešelju želim svu sreću’

“Onda je došla presuda Šešelju. To je nedvosmisleno bio politički proces i kad su ga tražili i pustili iz Haaga. Ponosan sam na činjenicu što je Vlada Srbije štitila zakon i dostojanstvo građana Srbije i građanina Šešelja. Nemam nikakav animozitet prema njemu. Želim mu svu sreću. Imamo problem samo sa njegovom politikom, koja gura Srbiju u prošlost, probleme, muke, koja bi nas izolirala od drugih naroda na Balkanu i šire. Žestoko ćemo joj se suprotstavljati”, kazao je Vučić.

Kazao je da se nije čuo sa Šešeljem već osam godina, a zatim da mu želi “u životu sve najbolje, ali njegovoj ću se politici suprotstavljati”.

“Slanje ljudi u Srebrenicu da slave presudu nije dobro, to je bahato i osiono. Vraća nas u poziciju gubavca o kojem sam pričao. Za Srbiju bi bila velika opasnost kad bi neodgovorne snage dobile podršku naroda”, kazao je Vučić.

Kužni gubavac

Naveo je da se do sada događalo to da je “Srbija kužni gubavac, na kojeg svatko može bacati smeće”.

Nitko neće odgovarati, naveo je, za smrt djece, Nevenke i Darka Rajića, koji su ubijeni u akciji oluja, ubili su četero djece na petrovačkoj cesti za vrijeme akcije Oluja.

“Moramo naučiti da naše suze imaju roditelje samo u Srbiji i nitko više”, kazao je Vučić.

“Moj poziv srpkom narodu je da budemo drugačiji od svih koji nam drže prodike. Da pokažemo kako poštujemo majke i Almire i Enesa i Stipe i Franje i da u tome pokažemo kolika je razlika između nas, da pokažemo srpsku veličinu, da umijemo razgovarati sa svima i da razumijemo svačiju patnju, kao i patnju našeg naroda. Od drugih to teško možemo očekivati”, kazao je.

Na upit o efektu presuda na odnose sa susjedima, kaže: “Nisam htio odgovarati na brojne uvredljive riječi iz Hrvatske… Uložit ćemo mnogo truda da sačuvamo stabilnost u regiji”. Najavio je i da će sudjelovati u obilježavanju proboja zarobljenika iz ustaškog logora Jasenovac.

“Ne možete da ne obilježite 75 godina od genocida u Jasenovcu, mislim da su i oni (Hrvati) s time suglasni. U Mostar ću svatko ići i očekujem dobre razgovore i s hrvatskim i s bošnjačkim predstavnicima. Za sve razgovore sam uvijek spreman, ali nikome neću dopuštati da ponižava Srbiju”, kazao je.

“Mi ne histeriziramo, samo pitamo što je sa ubijenom djecom, a nitko ni ne misli da nam odgovori… To je pitanje odnosa ne prema Šešelju već prema građanima Srbije”, kazao je Vučić.

Konsternirani, zaprepašteni i šokirani Hrvati

Pitanja ograđuje li se od velikosrpske politike iz devedesetih i osjeća li se odgovorno za žrtve rata dovelo je do premijerovog verbalnog napada na novinarku. 

“Zahvalan sam što ste mi potvrdili da je novinarima dostavljena lista pitanja”, kazao je Vučić, napadajući novinarku. “S nečijom politikom možete se složiti ili ne. U najteže vrijeme kad nisam bio ni zastupnik, a bio sam najzaslužniji za rezultate (Radikalne) stranke, izašao sam iz stranke i s drugačijom politikom izašao pred narodi i dobio izbore… Ovo vam govori koliko politika mržnje postoji u Srbiji, ne samo na desnici već i na lažnoj ljevici, koja je podržavala pljačkašku privatizaciju i oni ne mogu razumjeti da se stvari mijenjaju, da život teče dalje”, kazao je.

“Politika Velike Srbije nije politika Vlade Srbije i politika budućnosti i vi ste to sve znali. Ja se vašeg pitanja ne plašim, jer pošteno radim”, kazao je.

“Hrvati su bili konsternirani, zaprepašteni i šokirani presudom Gotovini, kao i jučer sa Šešeljem, ali nisu bili konsternirani, zaprepašteni i šokirani kad je Gotovina oslobođen, niti su bili konsternirani, zaprepašteni i šokirani kad su ubijeni Darko i Nevenka”, rekao je premijer Srbije.

Na pitanje o izjavi Pupovca da je presuda poručila kako se više isplati govor mržnje i rata, nego pomirenja, kazao je: “Nemojte misliti da je ovo podrška nacionalističkim snagama, koje rastu svuda i svi im se dodvoravaju. Zato s ponosom kažem da nema kompromisa s njima.”  O tome je li slučajno da su presude donesene u vrijeme predizborne kampanje u Srbiji, kaže.

“Nije njima cilj da prevladaju. Nekima, Haagu, je interes da Vlada Srbija ne bude snažna, već da njome kao u lutkarskom kazalištu upravljaju… Ne bih isključio da je to jedan od raloga, ali nećemo ulaziti u teorije zavjere”, kazao je Vučić, dodajući da je osobno vrlo oran i raspoložen za borbu.

Izbori

Upitan je može li pomirljive poruke nakon ovih haških presuda ugroziti rezultate njegove stranke na izborima.

“Nikad nismo bili bliže gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči. Ekonomija zemlje je stabilna, napreduje, smanjujemo dug i deficit”, rekao je, zaključujući na tu temu: “Kad sam rekao da gubimo izbore, nisam mislio pojedinačno kao stranka, nego svi zajedno”.

Vučić je upitan, s obzirom da govori o političkoj ulozi suda, jesu li odluke bile usmjerene na neki način protiv njega, s obzirom da traje predizborna kampanja.

“Taj čovjek je proveo u zatvoru 12 ili 13 godina… Nije nam baš ulog za mjeriti. Da me netko pita hoću li sjediti u fotelji ili ne ili želim li slobodu, ne bih se htio s tim mjeriti”, kazao je Vučić.

Podsjetimo, vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju oslobodilo je u jučer vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

”Moj stav o haškom sudu kao antisrpskom nije se ni za dlaku promijenio. Kad sam krenuo u Haag znao sam da mi ne mogu dokazati niti jedan zločin. Tamo sam razbio sva lažna svjedočenja. Nije me mnogo interesirala izrečena presuda”, rekao je jučer nakon presude Šešelj.