Otrovani bjeloglavi supovi na Krku? DORH pokrenuo istragu

Vijesti 08. tra 201607:38 > 07:44
Nel Pavletic/PIXSELL

Na otoku Krku u mjestu punat dva bjeloglava supa pala su s neba i vrlo brzo nakon toga uginula. Zbog sumnje u trovanje Državno odvjetništvo pokrenulo je hitnu istragu.

Članovi krčkog centra za zaštitu ptica grabljivica Grifon 3. su travnja zaprimili poziv od iznenađenog Antuna Žica, koji je rekao da mu je ptica pala u dvorište i gotovo odmah u grčevima uginula.

Njegova kći Karmen Bonifači na licu mjesta fotografirala je supa i izjavila da mu je prije uginuća iz kljuna izlazila pjena. Samo dan nakon toga iz Punta je stigao poziv anonimnog građanina o još jednom mrtvom supu koji je pao u more. Dva smrtna slučaja u samo dva dana dovoljna su indicija da volonteri centra zaključe kako su bjeloglavi supovi otrovani, što je prvi takav slučaj nakon 2000. godine, kad je otrovano 90 posto populacije krčkih supova.

Ovo je postalo opasno jer je 2012. godine na cijelom Kvarneru izbrojan 141 par, a već 2014. bilo ih je svega 110. Od tada nema podataka jer je država iz nekog razloga prestala sufinancirati prebrojavanje. Ako se ispostavi da je broj parova pao ispod 100, što je vjerojatno, bjeloglavi sup će od ugrožene pasti pod kategoriju kritično ugroženih životinja”, upozorava ornitolog i član HAZU-a dr. Goran Sušić, koji se većinu života bavi proučavanjem i zaštitom tih ptica.

Podsjeća da se ni u jednom slučaju trovanja do sada nije otkrio krivac pa ne vjeruje ni da će ovaj put biti drukčije. Ipak, iznenađen je brzinom djelovanja institucija, piše Jutarnji list.

”Nikada se nije dogodilo da inspekcija, i to u pratnji krim policije, tako brzo odreagira i još da DORH pokrene istragu”, tvrdi Sušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.