Sukob dviju nacionalnih televizija zbog novog Dnevnika HRT-a

Vijesti 20. svi 201607:42 > 07:44
HRT promo (ilustracija)

Nova TV najavila tužbu HRT-u jer smatra da je kopirao njezin vizualni identitet.

Sve je to nervoza konkurencije – rekao je Siniša Kovačić, v. d. ravnatelja HRT-a, na sjednici Programskog vijeća odmahujući rukom na najavu tužbe Nove TV zbog novog vizuala Dnevnika HRT-a koji sliči njihovom, piše Jutarnji list.

– Otkad je Dnevnik HRT-a dobio novi vizualni identitet, moramo priznati da smo zatrpani pozivima gledatelja, marketinških stručnjaka i medija. Očito je da nismo jedini koji smo primijetili sličnost novog grafičkog paketa HRT-ova Dnevnika i grafičkog paketa Dnevnika Nove TV. Kopiranje naših sadržaja, nažalost, nije strana pojava, ovaj put je preslikan sam koncept vizualne komunikacije, što zapravo gledatelje može dovesti do zablude pri odabiru kanala. Upravo zato razmišljamo o daljnjim pravnim koracima koje ćemo poduzeti prema HRT-u – poručuje Ivana Galić, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Nove TV.

HRT-ovci se međutim ne plaše najavljene tužbe.

– Novi Dnevnik je potvrda da je HRT i dalje predvodnica u uvođenju novih standarda, postavljanju trendova i primjeni najsuvremenije tehnologije. S novim Dnevnikom nestaje klasična scenografija, a u prvi plan dolazi sadržaj prikladan svim generacijama korisnika i na svim multimedijskim platformama.

Naša se krilatica ‘Uvijek prvi’ ne odnosi stoga samo na brzu, provjerenu i kvalitetnu informaciju nego i na jedinstvenu tehnologiju koju uvodimo prvi u Europi – ističe Jozo Barišić, v. d. ravnatelja Programa HRT-a. HRT-ovci nadalje tvrde da su jedinstveni i originalni:- U okviru osvježenog Dnevnika koristi se i novi vizualni identitet, odnosno grafički paket koji svojim elementima, bojama i dinamikom prati izgled novoga studija trenutačno jedinstvenog u Europi, ali i svijetu.

Neslužbeno doznaje Jutarnji da se šefovi HRT-a čudom čude oštroj reakciji Nove TV i podsjećaju da HRT nije slično reagirao kad je Nova TV prije desetak godina svoju središnju emisiju nazvala Dnevnik.