Ministri različito na pitanje je li Vlada prekršila ovlasti

Vijesti 27. srp 201610:57 > 11:02
Patrik Macek/PIXSELL

Tehnička Vlada na sjednici u srijedu odlučuje o 33 točke, među kojima i o popisu neporeznih davanja koja će se ukinuti ili smanjiti u ovoj i idućoj godini, u ukupnoj vrijednosti od nešto višoj od 247 milijuna kuna. Zadnja je ovo sjednica Vlade prije dvotjedne pauze.

Prije ulaska u prostorije Vlade, ministre su dakako ‘pozdravili’ novinari.

Ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića pitali su o terminalu u Gruzu, na što je on rekao da nema koncesionara.

“Odluka o dodjeli koncesije je donijeta u 10. mjesecu prošle godine i donijela ju je prošla Vlada. Nisu dostavili na vrijeme materijale koje su trebali donijeti. Lučka uprava Dubrovnik mora odgovarati na ta pitanja, ne donosim ja odluke o koncesiji”, kazao je Butković.

Na pitanje o ’tisuću eura’ za svako novorođenče rekao je da su “izbori 11.09. Mi smo tehnička Vlada i zna se kakve odluke donosimo. Nije korektno da uredbama donosimo takve odluke.” Novinari su ga pitali je li Vlada prekršila neke ovlasti, a Butković je rekao da ne može na to odgovoriti, te da misli da nije.

“To drugi ocjenjuju.”

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović upitana je o zabrani novih zapošljavanja u javnoj upravi.

“Odluka o zabrani zapošljavanja je i dalje na snazi. No, postoje radna mjesta koja će se ovom uredbom urediti i moći će se zapošljavati, a to su radna mjesta koja se tiču povlačenja novca iz EU fondova. I primat će se u skladu s planom primanja u 2016. Isto tako, sto se tiče zapošljavanja 2 za 1. Čelnik institucije će sam procijeniti na kojem mjestu želi zaposliti nove osobe, ne mora biti na istom mjestu. Ministarstvo uprave će svako zapošljavanje odobriti”, rekla je.

“Ministarstvo uprave prati zapošljavanje i svaka tri mjeseca izvještava Vladu o novom zapošljavanju.”

“Vlada nije prekršila svoje ovlasti”, odgovorila je na novinarsko pitanje.

“Demografija je ozbiljan problem ne samo RH, nego brojnih zemalja u svijetu. Ja nisam osoba koja će dizati ruke za populističke odluke koje se tiču demografskih problema. Tome treba sustavno pristupiti”, kazala je na pitanje o mjeri od tisuću eura za svaku bebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.