Etičko povjerenstvo zatrpano prijavama protiv Milanovića

Vijesti 26. kol 201613:31 > 14:09
N1

Etičkom povjerenstvu do 24. kolovoza 2016. godine podneseno je ukupno 20 prigovora, prijava ili upita. Od toga je formirano 13 predmeta u kojima je Povjerenstvo odlučivalo (jednim predmetom obuhvaćeno je 8 prijava/prigovora koje su se odnosile na jednog sudionika izbora, za višestruke istovrsne dogadaje).

Odgovor je to Etičkog povjerenstva na upit N1 televizije o tome je li protiv Zorana Milanovića, kako smo neslužbeno doznali, u jednom danu podneseno sedam prijava.

Osam prijava protiv Zorana Milanovića nije stiglo u jednom već u pet dana, vidi se iz odgovora Povjerenstva.

“Netočno je da je Etičkom povjerenstvu, za vrijeme sastanka Povjerenstva, podneseno čak sedam prijava u kratkom vremenskom roku protiv predsjednika jedne parlamentarne stranke. Točno je da je Etičkom povjerenstvu jednim aktom Državnog izbornog povjerenstva dana 23. kolovoza 2016. godine, proslijedeno osam prijava protiv jednog stranačkog čelnika za koje prijave je vidljivo da su pristizale Državnom izbornom povjerenstvu u vremenskom razdoblju od 18. kolovoza 2016. do 22. kolovoza 2016., dakle, u periodu od ukupno pet dana”, odgovorili su nam.

Dodaju kako su do sada održali 7 sjednica, odgovorilo je na sve prigovore, prijave i upite, izdalo je 2 priopćenja s time da su jednim priopćenjem obuhvaćena 2 predmeta koja su sadržavala ukupno 9 prijava/prigovora.

‘Prijave protiv Milanovića su podnesene zbog personaliziranih pisama na osobno ime i adresu, potpisana od strane kandidata na izborima. Podnositelji ističu da je opisani oblik političkog marketinga u izbornoj promidžbi kršenje prava na zaštitu osobnih podataka’, priopćili su.

Prijavu zbog iste stvari dobio je i Furio Radin.

Etičko je povjerenstvo priopćilo da je upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način kao i onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i služni ali za druge namjene protivna izbornom etičkom kodeksu. Napominju da oni nisu ovlašteni za utvrđivanje povrede prava na zaštitu osobnih podataka i u ovom slučaju nisu mogli ocijeniti ima li tu povrede izbornog etičkog kodeksa.

‘Izborni etički kodeks donesen konsenzusom na sjednici održanoj 15. kolovoza 2016. Sukladno t. I. 2. Pravila o načinu rada Etičkog povjerenstva priopćenja i upozorenja Etičko povjerenstvo donosi konsenzusom ili većinom glasova. Sve dosadašnje odluke Etičkog povjerenstva nazočni članovi donijeli su jednoglasno, nije bilo izdvojenih mišljenja.

Sjednice Etičkog povjerenstva zatvorene su za javnost, odluke i priopćenja Etičkog povjerenstva objavljuju se na stranici Državnog izbornog povjerenstva – Etičko povjerenstvo. Odluke i priopćenja dostavljaju se podnositeljima i o njima se izvješćuje javnost. Stav je Etičkog povjerenstva da se odluke i priopćenja dodatno ne komentira’, priopćili su.

Etičko povjerenstvo