Povjerenstvo: Reiner je prekršio izborni etički kodeks

Vijesti 23. kol 201616:46 > 16:54
Patrik Macek/PIXSELL

Etičko povjerenstvo reagiralo je i u slučaju predsjednika Sabora Željka Reinera i upozorilo ga, kao i ostale sudionike izbora, da ne koristi državne institucije u predizbornoj kampanji.

To se može zaključiti iz odgovora koje je Etičko povjerenstvo, nakon današnje sjednice, dalo na upit tportala.

Iako Etičko povjerenstvo ne može nikoga sankcionirati, priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje etičkih i demokratskih načela na izborima. Tako je bilo i ovaj put nakon što je, na upit tportala, raspravljalo o slučaju Željka Reinera, odnosno priopćenja koje je medijima odaslala njegova osobna savjetnica Bernarda Tolić Alimov.

‘Etičko povjerenstvo smatra da je takvo postupanje, u ovom slučaju kabineta državnog dužnosnika i sudionika izbora, protivno Izbornom etičkom kodeksu, kako i izrijekom navodi točka IV. Izbornog etičkog kodeksa (op.a Tijekom izborne promidžbe, i samog postupka izbora, protivno je Kodeksu korištenje nenamjenskih sredstava, opreme, potrošnog materijala i prostorija u vlasništvu države i lokalne samouprave za aktivnosti i namjene izborne promidžbe). Etičko povjerenstvo poziva sve sudionike izbora da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave. Etičko povjerenstvo naglašava da se time ni u kom smislu ne ograničava nositelje javnih dužnosti u redovitom obavljanju svojih dužnosti i tijekom razdoblja izborne promidžbe’, stoji u odgovoru Etičkog povjerenstva.

Podsjetimo, na adrese medijskih redakcija u nedjelju je stiglo priopćenje sa službene saborske adrese osobne savjetnice predsjednika Sabora Željka Reinera, no u njemu se umjesto o službenim aktivnostima predsjednika Sabora, govorilo o aktivnostima u predizbornoj kampanji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.