Buzet: 11 Afganistanaca pokušalo ilegalno prijeći granicu

Vijesti 05. ruj 201613:01 > 13:05
REUTERS/Bernadett Szabo/Ilustracija

Protiv dvojice muškaraca koji su u subotu pokušali ilegalno prebaciti preko državne granice jedanaest državljana Afganistana u dobi od 18 do 39 godina te troje djece policija je podnijela kaznenu prijavu, izvijestila je u ponedjeljak istarska policija.

Prema podacima policije, djelatnici buzetske policije su u subotu oko 20 sati, nedaleko Ročkog Polja, zaustavili dva vozila – BMW zagrebačkih registracija kojim je upravljao 30-godišnjak iz Velike Gorice te “Opel Zafiru” krapinskih registracija za čijim se upravljačem nalazio 40. godišnjak iz Zagreba, a u vozilima se nalazilo jedanaest državljana Afganistana u dobi od 18 do 39 godina te troje djece.

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo vozači su su uhićeni a kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičeni, temeljem prethodnog dogovora u subotu oko 15 sati u Zagrebu preuzeli državljane Afganistana, koje su namjeravali prevesti do blizine državne granice kako bi ilegalno prešli u Republiku Sloveniju. “Vozači su uz kaznenu prijavu u nedjelju poslijepodne privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske dok su punoljetnim državljanima Afganistana uručeni prekršajni nalozi zbog prekršaja iz Zakonika o Schengenskim granicama”, navela je istarska policija.

Bujska je policija također provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 62-godišnji državljanin Srbije počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. Muškarca se sumnjiči da je također u subotu u večernjim satima pomagao u nezakonitom prelasku državne granice sa Slovenijom četvorici državljana Kosova u dobi od 29, 30, 33 i 23 godine te 39-godišnjem srbijanskom državljaninu. Naime, njih su policijski službenici oko 21.30 sati zatekli u pokušaju nezakonitog prelaska granice na koritu rijeke Dragonje, između mjesta Bužin i Škudelin, dok je osumnjičeni 62-godišnjak zatečen nešto kasnije na graničnom prijelazu Kaštel.

Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja u nedjelju navečer privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske, dok se protiv četvorice državljana Kosova i 39-godišnjeg srbijanskog državljanina pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o strancima, izvijestila je policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.