"Biskupi ginekolozi" hit na društvenim mrežama

Vijesti 17. ruj 201609:29 > 09:38
Izvor: Screenshot Twitter

"Papa test odjednom ima sasvim novo značenje, if you know what I mean", piše jedna od mnogih korisnica Twittera koje sudjeluju u komentiranju ginekološkog skupa u Topuskom pod pokroviteljstvom nadbiskupa Josipa Bozanića i biskupa Vlade Košića te predsjednice Republike.

“Moram li kćerku odvesti na cijepljenje protiv HPV-a ginekolozima ili mogu i u katedralu?”, pita druga korisnica na hashtagu #biskupiginekolozi. Uglavnom se biskupima postavljaju pitanja medicinske naravi, a pritom se podsjeća i na izraz “drugotna”, koju je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Ivica Raguž koristio pišući o ženama i njihovom mjestu u društvu.

Posebno je zanimljivo što se unatoč brojnim tagovima (nad)biskupijâ zaduženih za ovaj skup – @ZGnadbiskupija te @BiskupijaSisak – nije pojavila ni jedna pošalica na njihov račun. A one su brojne.

Osobito se referiraju na bezgrešno začeće, jedan od temelja kršćanske vjere.

“Biskupi organizirali kongres o ginekologiji. Dijelit će se promo majice ‘Nisam ginekolog al’ mogu pogledati'”, piše treća.

U raspravu se nisu uključile samo žene. Jedan korisnik pita: “A kad mi cura zatrudni da ju vodim u crkvu na porod ili u bolnicu? Ili u staju das magarcem i kravom čekamo tri mudraca?”

“Pala” je i pokoja rima.

Hrvatska biskupska konferencija je čak “promijenila” ime.

‘Opasan pokušaj integriranja kanonskog prava u pravni sustav RH’

Na Facebook stranici “Biskupima na ginekološki pregled” pitaju građane jesu li primijetili da se o znanstvenim pitanjima raspravlja kroz prizmu kanonskog prava, primjerice temu “Embriologija u svjetlu kanonskopravne i forenzičke medicine”.

“Čovjek ne mora biti pravnik da zna da kanonsko pravo nije dio hrvatskog pravnog sustava, te je stoga jedino pravo koje regulira medicinu i medicinsku znanost ono izglasano u Saboru. U odnosu na pravni poredak RH kanonsko pravo ima jednak status kao i šerijat ili npr. ‘što se babi snilo’ pravo potpuno je svejedno. I to je zapravo najopasniji signal poslan sa ovog kongresa: jasna namjera da se kanonsko pravo integrira, komadić po komadić, u hrvatski pravni sustav… I kao što je jedna od posjetiteljica ove stranice Iva Šterk rekla: E, u tome je zapravo problem. jer kanonsko pravo kao vjersko pravo obvezuje samo one koji mu se slobodnom volje priklone, a pravni poredak RH vrijedi za aposlutno sve na njegovom teritoriju htjeli to ili ne”, navode na Facebooku.

Na meti se našla i bivša časna sestra, tehnička ministrica socijalne skrbi, kontroverzna Bernardica Juretić.

No, tu su i prvakinje HDZ-a, bivša članica stranke i pokroviteljica skupa, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te kninska političarka Josipa Rimac.

Najpopularniji je, pak, biskup Vlado Košić, čiji se “ginekološki savjet” najviše dijeli.

Aktivistkinje Ženske mreže, podsjetimo, dočekale su u petak ujutro sudionike ginekološkog kongresa u Topuskom transparentom “Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost” protestirajući zbog napada na ustavni poredak održavanjem religijskog skupa o ženskim reproduktivnim pravima pod pokroviteljstvom države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.