Nova ministrica osigurala novac za osobne asistente invalida

Vijesti 21. lis 201611:33 > 11:42
Izvor: REUTERS

Saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić potvrdila je da je osiguran novac te da petsotinjak invalida ipak neće ostati bez osobnih asistenata.

Nova ministrica Nada Murganić riješila je problem, potvrdila je Lukačić novinarima u Saboru.

“Nova ministrica rekla je da su se našla sredstva i da osobe s invaliditetom neće ostati bez osobnih asistenata. Natječaj će biti raspisan do kraja mjeseca, nije ni mogao prije jer su postojali tehnički problemi. O tome se razgovaralo na dva skupa. Problem će biti riješen”, kazala je Lukačić

Nije precizirala kako je pronađen novac, a to, kaže, invalidima nije ni bitno.

Na pitanje koji su to problemi priječili da se natječaj raspiše ranije, Lukačić je kazala da nije lako pronaći osobne asistnte jer je to težak posao. Navela je da se rasprava vodila oko toga može li osobni asistent biti i osoba s nižim stupnjem invaliditeta i treba li pri odabiru postaviti gornju dobnu granicu za osobne asistente invalida.

Lukačić je potvrdila da će po okončanju natječaja biti osiguran dodatni novac za još 400 novih asistenata za osobe koje su teški invalidi.

Podsjetimo, u ime Kluba SDP- a zastupnik Bojan Glavašević upozorio je jutros kako bi 500 osoba s invaliditetom za tjedan dana moglo ostati bez osobnih asistenata.

‘Mi smo upozorili još na konstituirajućoj sjednici da će za tjedan dana, od 28. listopada, preko 500 osoba s invaliditetom ostati bez osobnih asistenata. Tada će završiti jedan projekt za koji je osigurano 25 milijuna kuna, a novi natječaj nije raspisan. ‘, rekao je Glavašević te je pročitao nekoliko svjedočanstava korisnika osobnih asistenata.

Premijera Andreja Plenkovića i ministricu Murganić pozvao je da što hitnije nađu rješenje. “To je važnije od mijenjanja skupih ploča na ministarstvima”, rekao je Glavašević.

Nakon izjave Lukačić o tome da je problem riješen, Glavašević je kazao:

“Ako problem bude riješen, nama će biti drago. Prema našim posljednjim informacijama, problem nije riješen. Poanta jest u tome da se riješi, a ne da netko kupi bodove na osobama s invaliditetom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.