Nije poanta da netko kupi bodove na osobama s invaliditetom

Vijesti 21. lis 201607:31 > 11:30
N1

Hrvatski sabor je u petak nastavio zasjedanje raspravom o Mostovu prijedlogu dopuna Zakona o lokalnim izborima, kojima se predlaže dodatno ograničenje mogućnosti kandidiranja za pravomoćno osuđene.

Predlaže se tako zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, života i tijela, protiv spolne slobode, kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te kaznena djela protiv službene dužnosti – zloupotrebu položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje, primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem i sl.

Sjednica je započela stankama. SDP, HDZ i Most zatražili su stanku kako bi progovorili o 500 osoba s invaliditetom koje ostaju bez osobnih asistenata. U ime SDP-a Bojan Glavašević je rekao da krajem mjeseca ističe jednogodišnji program koji je osiguravao sredstva za osobne asistente za osobe s invaliditetom. Novi natječaj još nije raspisan, a i kada bi bio raspisan osobni asistenti mogli bi se vratiti tek za 8 mjeseci.

Premijera Andreja Plenkovića i ministricu Nadu Murganić pozvao je da što hitnije nađu rješenje. “To je važnije od mijenjanja skupih ploča na ministarstvima”, rekao je Glavašević.

Kasnije je pričao i s novinarima. “Nije poanta bila da Klub zastupnika SDP-a kupi bodove, nego da budemo glas onih kojima je to potrebno. Ako problem bude riješen, nama će biti drago. Prema našim posljednjim informacijama, problem nije riješen. Poanta jest u tome da se riješi, a ne da netko kupi bodove na osobama s invaliditetom.”

Nova ministrica Murganić riješila je problem, potvrdila je i predstavnica osoba s invaliditetom.

“Nova ministrica rekla je da su se našla sredstva i da osobe s invaliditetom neće ostati bez osobnih asistenata. Ministrica je rekla da je našla sredstva, natječaj će biti raspisan do kraja mjeseca, nije ni mogao prije jer su postojali tehnički problemi. O tome se razgovaralo na dva skupa. Problem će biti riješen.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.