Plenković: Nema razloga za postavljanje žice na granicama

Vijesti 22. lis 201614:22 > 16:22
N1

Slovenija postavlja metalne ograde na dva najveća granična prelaza s Hrvatskom - Bregana i Macelj da bi se pripremila za mogući novi val migranata.

Metalna panel ograda jučer je postavljena na prijelazu Macelj-Gruškovje, a u tijeku je podizanje ograde na prelazu Bregana-Obrežje.

Iz slovenskog Ministarstva unutrašnjih poslova poručuju da je postavljanje ograde na dva velika granična prelaza s Hrvatskom u okviru planiranog postavljanja “privremenih tehničkih prepreka”.

Tehničke prepreke trebale biti duge ukupno 27,5 kilometra. One bi bile postavljene na području Murske Sobote, Maribora, Celja, Novog Mesta… Taj posao odvijat će se u dogovoru s lokalnim zajednicama, prenose mediji.

U sljedećih nekoliko dana bit će postavljene privremene tehničke prepreke na područjima koja su se u odnosu na prošlogodišnje iskustvo masovnog pokušaja dolaska na teritorij Slovenije pokazale ključnima“, poručuju iz MUP-a Slovenije.

Osim metalnih ograda, Slovenija je postavila 183,5 kilometara žica uz granicu s Hrvatskom.

Plenković: Nema dramatičnog priljeva

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u subotu u Karlovcu kako u ovom trenutku ne vidi potrebe da se postavljaju fizičke zapreke na hrvatske granice, kao što je to počela raditi susjedna Slovenija u okviru priprema za eventualni novi migrantski val.

Na pitanje hoće li i Hrvatska podizati ograde, premijer Plenković je odgovorio da postoji više načina da se granica štiti, te da u ovom trenutku ne vidi razloga za podizanjem fizičkih zapreka, ali da će Hrvatska štititi svoju granicu, ima kvalitetan nadzor, te da su MUP i policija digli razinu pripravnosti na svim našim granicama, osobito zelenim, gdje je bilo slučajeva priljeva migranata.

U ovom trenutku, podatak koji je važan, broj ljudi koji se kreću ovom istočnomediteranskom balkanskom rutom je za 98 posto manji, dakle dramatičnog priljeva nema, ističe Plenković.

Upitan o podizanju ograde u Sloveniji na granici s Hrvatskom kazao je kako se susreo u Bruxellesu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom s kojim se dogovorio da će službe vanjskih i europskih poslova dviju zemalja dogovoriti suradnju, jer želi da i Hrvatska doprinese zaštiti vanjskih granica Europske unije, jer ona na jednak način štiti i zemlje koje su u Schengenu i one koje nisu.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.