Čak 10% goriva s pumpi ne valja, kazne 600.000 kuna

Vijesti 13. pro 201412:03 > 12:07
Morgue File

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak objavio je rezultate akcije Oktan o inspekciji kvalitete goriva.

Inspektori su uzeli uzorke s 50 benzinskih crpki, a kontrolirali su i cisterne na graničnim prijelazima. Akcija je trajala od početka prosinca.

Rezultati su pokazali da od 50 uzoraka koje su izuzeli, deset posto nije zadovoljilo standarde. Od pet loših uzoraka, četiri se odnose na lošije dizelsko gorivo, a jedan na benzinsko i to Eurosuper 95.

“To je daleko više nego što sam očekivao. Podići ćemo optužne prijedloge. Kazne su do 600 tisuća kuna za pravnu osobu i do 70 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi”, izjavio je ministar Vrdoljak.

Iako ministar nije naveo detaljne podatke, otkriveno je da se radi o benzinskim crpkama u Osijeku, Varaždinu, Zagrebu i Splitu. Uzorci s riječkog područja bili su ispravni.

“Proveli smo akciju kako bismo napravili ono što godinama u Hrvatskoj nije napravljeno. Prvo smo prije mjesec dana pozvali trgovce naftnim derivatima da smanje svoje marže što su oni i učinili. Nakon toga smo im rekli da krećemo u redovitu kontrolu i to je razlog ove akcije”, pojasnio je ministar Vrdoljak.