Kako nam uspješno prodaju vodu po 1000 puta skupljoj cijeni?

Vijesti 03. pro 201610:02 > 10:08
Screenshot Pravo na grad

U Hrvatskoj je preko 85 posto stanovništva pokriveno zdravstveno ispravnom, kvalitetnom vodom iz vodoopskrbnog sustava. Usprkos tome, naša je zemlja 12. u svijetu po potrošnji flaširane vode po stanovniku. Kako je to moguće?

Odgovore će, među ostalima, u ponedjeljak pokušati dati Tomislav Tomašević (Institut za političku ekologiju), Lidija Runko Luttenberger (Filozofski fakultet u Rijeci, Odsjek za politehniku) te redatelj Dario Juričan, koji je svojim filmom “Gazda” razotkrio na koji način najmoćniji poduzetnik u Hrvatskoj, Ivica Todorić, crpi daleko više vode s izvora za svoje brendove Janu i Jamnicu, bez da mu je ikada itko za to prigovorio.

Pravo na grad i Zelena akcija, naime, organiziraju tribinu u sklopu konferencije “Naša voda?” na kojoj će pokušati dati odgovore na ova i druga pitanja vezana za flaširanu vodu i pravo na vodu. Tomašević će održati prezentaciju analize hrvatskog sustava koncesija za crpljenje vode radi flaširanja i prodaje na tržištu, a koja uključuje i predstavljanje filma na istu temu.

U Hrvatskoj se na vodu iz boce, tisuću puta skuplju od one iz vodovoda, godišnje potroši nekoliko milijardi kuna, a najveći proizvođač flaširane vode je jedna od najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj. Poduzeća koja crpe vodu radi flaširanja i prodaje na tržištu državi za koncesijsku naknadu plaćaju samo 3 lipe po litri.

Zašto je flaširana voda toliko uspješan biznis i tko na njemu zarađuje? Je li voda iz boce zaista bolja? Koje su njene posljedice po okoliš? Kako država upravlja koncesijama za crpljenje i prodaju flaširane vode?

Više informacija pogledajte i u videu koji su objavili kao najavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.