Most kreće u akciju za koju će trebati pomoć oporbe

Vijesti 06. pro 201607:44 > 07:56
Patrik Macek/PIXSELL

Most će danas u saborsku proceduru uputiti izmjene i dopune Zakona o pravima državnih dužnosnika u kojima se predlaže smanjenje koeficijenta za izračun dužnosničkih plaća, a s ciljem da one ne porastu zbog poreznog rasterećenja koje na snagu stupa 1. siječnja.

Stranka Bože Petrova zalagala se da njihova Vlada, kako je to krajem 2014. godine napravila Vlada Zorana Milanovića, smanji osnovicu za izračun plaća i tako spriječi njihovo povećanje, no u HDZ-u na to nisu pristali. Zato su u Mostu odlučili taj porast, koje bi u nekim slučajevima išao i do tisuću i pol kuna, pokušati onemogućiti smanjivanjem koeficijenata.

Tako bi se, otkrivaju izvori Novog lista, između ostalog koeficijent za izračun plaća predsjednika Sabora i Vlade sa 7,86 smanjio na 7,29, onaj za izračun ministarskih plaća sa 6,42 na 6,09, a zastupničke plaće ubuduće bi se obračunavale uz koeficijent 5,27 umjesto dosadašnjeg 5,18.

Naši sugovornici iz Mosta ističu da će na taj način plaće ostati otprilike na sadašnjoj razini. S obzirom na kratkoću vremena, jer Sabor radi do 15. prosinca, a plaće bi bez ovakve zakonske intervencije rasle od 1. siječnja, Most će za svoj prijedlog tražiti hitan postupak, jer s bivšim SDP-ovcem Tomislavom Žagarom sada imaju potrebnih 15 potpisa. Kako su iz HDZ-a dosad stizale jasne poruke da zaustavljanje povećanja dužnosničkih plaća smatraju njima neprihvaljivim populizmom i demagogijom, za očekivati je da će njihovi zastupnici staviti primjedbu na hitan postupak. Stoga će se o ovom zahtjevu trebati glasovati u Saboru, a to onda znači da je Mostu već na tom prvom koraku nužna podrška parlamentarne opozicije.

A budući da je riječ o organskom zakonu, za njegovo bi usvajanje trebalo najmanje 76 zastupnika, pa i u toj fazi Most ne može ništa bez praktično cijele oporbe. U Mostu su uvjereni da im politički protivnici neće dati potporu u nastojanju da se spriječi rast plaća državnih dužnosnika, a puno toga ovisi kako će se u vezi s ovom postaviti SDP.

Ni jučer se od tamo nije mogao dobiti jasan stav i to pokazuje koliko im ovaj Mostov prijedlog stvara nelagodu. Neki naši sugovornici iz SDP-a smatraju da se inicijativa mostovaca njih nimalo ne tiče i da se stranka ne bi nipošto trebala miješati, »jer je to isključivo stvar Mosta i HDZ-a«.

No, drugi priznaju da je SDP, htio to ili ne, već umiješan s obzirom da će morati u Saboru artikulirati svoju poziciju. »Kad dobijemo na klupe taj prijedlog, ako je on suvisao lobirat ću za to da ga SDP podrži«, rekao nam je jedan visokopozicionirani SDP-ovac. Ako bi se SDP pridružio Mostu, ukupno bi imali 52 glasa. Ali, prijedlog za zadržavanje dužnosničkih plaća na postojećoj razini gotovo sigurno će imati podršku IDS-a, HSS-a i dva kluba koja je formirao Živi zid, a to je onda već 67 zastupnika i nedostaje ih, dakle, još devet.

HNS, koji u Saboru broji deset zastupnika, u konstantnom je sukobu s Mostom, pa je njihov predsjednik Ivan Vrdoljak nedavno kritički govorio i o ovom prijedlogu iz te stranke. Ali, veliko je pitanje bi li si HNS mogao politički priuštiti ostati na istoj strani s HDZ-om, a kontra oporbe i to protiveći se onemogućavanju rasta plaća dužnosnika, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.