Pojedini zastupnici u Saboru nikad nisu pročitali Poslovnik

Vijesti 16. pro 201611:43 > 11:59
N1

Potpredsjednik Sabora, Željko Reiner gostovao je na N1 televiziji.

Predsjednik Sabora, Božo Petrov rekao je da je vrlo zadovoljan radom Sabora. Slažete li se?

Činjenica jest da je i Vlada i Sabor bila vrlo aktivna, oboje u ovih nepunih 2 mjeseca i zapravo donesen je veliki broj zakona, porezna reforma, proračun, cijeli niz drugih zakona, dakle, uistinu više nego što se u nekim ranijim razdobljima napravilo u više vremena.

Je li Petrov bolji predsjednik Sabora od vas?

Nema to veze s tim tko je bolji, a tko nije, to ima veze s interakcijom Sabora i Vlade, aktivnošću Vlade i Sabora.

Je li Sabor konačno postao centar političke moći, kako je to Petrov rekao?

Mislim da je on to malo preoptimistično rekao, ja bih volio da to bude, ali nisam siguran da je to u potpunosti, iako bi to tako trebalo biti. Sabor jest vrhovno tijelo izravno izabranih zastupnika, dok je Vlada posredno izabrana od Sabora. Uistinu, Sabor bi trebao biti zakonodavno tijelo.

Zašto nije?

To je široko pitanje. Uzroci nisu u zadnjoj vladi, nego je godinama dolazilo do svojevrsne erozije upravo takve uloge Sabora i snage Sabora, koji je takvu snagu imao devedesetih godina. Tada je Sabor imao puno veću snagu, a i puno veći ugled u narodu nego što ga ima danas.

Što narušava ugled Sabora?

Narušavanje ugleda čine saborski zastupnici. Mi smo pred donošenjem etičkog kodeksa, koji će biti podloga za promjenu Poslovnika što bi bilo nužno. Etički kodeks je nacrt već ranije napravljen, o njemu smo u Saboru raspravljali, on će se doraditi, dovršiti vjerujem do kraja siječnja, onda će biti podloga za promjenu Poslovnika.

Petrov je govorio da bi trebalo ukinuti mogućnost replike na repliku?

Mi smo o tome razgovarali i dosta nas se složilo da je to jedan od elemenata koji ne doprinosi kvaliteti rada Sabora, a produljuje raspravu, ima i drugih elemenata, ali o tome ćemo kad Povjerenstvo, koje tek treba biti složeno bude doneseno.

Zlorabi li Ivan Pernar Poslovnik? Koliko je upućen u tu proceduru?

Ja ne bih volio govoriti o nijednom pojedincu, ali činjenica je da ima zastupnika koji Poslovnik nisu niti pročitali, neki nisu pročitali ni zakonski prijedlog o kojem se raspravlja. Nekad je razvidno da su informacije onih koji raspravljaju o nekim temama isključivo s Googlea i s pojedinih portala što ne doprinosi kvaliteti rada Sabora.

Je li tajnik Sabora Pernaru rekao da je luđak?

Ja to nisam čuo, a kao što vidite još bliže je sjedio ministar Marić, koji to isto nije čuo.

Nervira li vas Pernar?

Ja ne mogu reći da me bilo tko nervira, naravno saborski zastupnici su različiti, neki su vrlo osebujni, neki imaju ovakav, neki imaju onakav pristup, sve dok je to u granicama kućnoga odgoja, zatim građanske pristojnosti, ali i u granicama Poslovnika, ja dok predsjedam to uvijek toleriram.

Ali znate izgubiti živce…

To nije gubljenje živaca. Nemojmo miješati i nemojmo stvari postavljati kao što to neki portali postavljaju, da ako predsjedavajući izbaci nekoga van, on je izgubio živce. Ne, on je slijedio Poslovnik. U Poslovniku najprije opomenete, onda ga opomente s oduzimanjem riječi, a ako se nastavi nedolično ponašati, onda se može tražiti da napusti sabornicu. Pojedini saborski zastupnici, ponovit ću, nikad nisu pročitali Poslovnik, a izbacivanje je jedan njegov dio.

Najstrožim mjerama kažnjavate uglavnom oporbene zastupnike?

To nije točno, u zadnjem zasjedanju sam opomenuo Glasnovića. Činjenica da kad ja predsjedam, ne tiče nas se s koje strane je došlo kršenje Poslovnika. Dignitet Sabora se može očuvati i unaprijediti upravo poštivanjem Poslovnika od svih. Nije važno tko to radi. Mislim da ja postupam vrlo izbalansirano, ne koristim najteže mjere olako, jer mislim da ljudima treba pružiti priliku u Saboru, da kažu čak i ono s čime se ja ne slažem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.